İzmir'de dev portre!

~ 10.11.2012, Yeni Yaklaşımlar ~


2 bin 400 gönüllünün katıldığı, Atatürk’ün canlı portresi oluşturuldu

İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından aynı meydanda Konak Belediyesi’nin katkıları, fotoğrafçı Cumhur Aygün’ün organizasyonunda gerçekleştirilen 2 bin 400 gönüllünün katıldığı, Atatürk’ün canlı portresi oluşturuldu.

İnsanlardan oluşan Atatürk portresi Türkiye’de ve dünyada ilk olarak gerçekleştirildi. Projede yer almak isteyen 7’den 70’e binlerce İzmirli, sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk portresinde bir nokta olmak için sıraya girerken, kayıt sıralarını alanlar ’İzindeyiz’ yazılı siyah tişörtleriyle portredeki yerlerini almaya başladı.



Katılımcıları kollarına da mühürle 'İzindeyiz' sözü basıldı.

Saat 12:20 sularında ise Atatürk'ün portresi, İzmir Cumhuriyet Meydanı'ndan tüm dünyaya miras olarak sunuldu.

Fotoğraf sanatçısı ve projenin yöneticisi Cumhur Aygün dün yapılan basın toplantısında, 1,5 yıl önce başlayan çalışmaların en ince detayına kadar düşünüldüğünü dile getirdi. Cumhuriyet Meydanı büyüklüğündeki portreyi helikopterden fotoğraflayacak olmanın mutluluğunu yaşadığını aktaran Aygün, "Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünün bir parçası olmak için Kars’tan, Ankara’dan gelmek isteyenler var" ifadelerini kullandı.



2 BİN 400 KİŞİDEN ATATÜRK PORTRESİ

İzmir’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 74’üncü yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen 2 bin 400 kişi, bir ilke imza atarak Ulu Önder’in ’canlı portresi’ni oluşturdu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren ’canlı portre’de yerlerini almak için sıraya girip birbirleriyle yarışan, üzerlerine ’İzindeyiz’ yazılı siyah tişörtler giyen 2 bin 400 gönüllünün kayıt işlemleri bir saat gibi kısa bir sürede sona erdi. Yaklaşık 2 bin kişi ise ’canlı portre’de yerlerini alamamanın üzüntüsünü yaşadı.

Yaklaşık 100 öğrenci ve görevlinin kılavuzluğunda, gönüllüler ellerindeki kayıt numaralarına göre saat 10.30’dan itibaren Cumhuriyet Meydanı’ndaki yerlerini almaya başladı. Ve saat 12.10 itibariyle 2 bin 400 kişinin yerlerini almasının ardından muhteşem portre ortaya çıktı. İzmirliler bu etkinlikle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Portrenin tüm hatlarının ortaya çıkmasıyla İzmirliler, sevince boğuldu. Alana gelenler portreyi dışarıda kurulan dev ekranlardan izledi. Meydandan ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları yükselirken, Onuncu Yıl Marşı da hep bir ağızdan okundu.

Portreyi oluşturanlar yaklaşık 20 dakika boyunca yerlerinden ayrılmadı. Organizasyonu gerçekleştiren fotoğraf sanatçısı Cumhur Aygün, canlı portrenin fotoğraflarını helikopterden çekti. Ayrıca, portrenin oluşturulma süreci de 20 kamera tarafından belgesel amaçlı kayıt altına alındı. Fotoğraf çekimi sırasında portre içinde fenalaşan bazı gönüllülere de sağlık ekipleri tarafından hemen müdahale edildi.

Organizasyona destek veren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, mutluluğunu İzmirlilerle paylaşırken, yoğun katılım olması nedeniyle portre içindeki yerini bir başka gönüllüye verdi. Portre tamamlandıktan sonra havaya balonlar bırakıldı. Şarkılar eşliğinde uzun süre eğlenen İzmirliler, tarih yazmanın ve Ata’ya bağlılığı farklı bir şekilde göstermenin sevinciyle alandan ayrıldı.

(GazeteVatan)

Hits: 1223