BİLMEK ACI VERİYOR

~ 14.09.2012, Av. Abdurrahman BAYRAMOĞLU ~
Uzunca bir süredir ara verdiğim yazılarıma, kaldığım yerden, çocuklarımız ve eğitim sistemimize yeniden avdet eden “sübyan mektepleri”nden başlamayı tasarlarken, Arap coğrafyasına “bahar” bahşeden “yüce” ABD’nin Libya Büyükelçisi’nin öldürülmesine kadar varan olayların fitilini ateşleyen, “Müslümanların Masumiyeti” filmi yolumu kesti.
Hemen söyleyeyim. Olaylara neden olan 10-15 dakikalık fragmanı izledim. Yani, kulaktan dolma bilgilerle konuşmayacağım.
Önce izlediğim fragmandan söz edeyim.
Çok bayağı, son derece düşük kaliteli, kendi içinde bile tutarsız, yıllar önce sıkça yapılan “sex-komedi” türünde bir zırva…
İslam peygamberine hakaret olarak algılanması yanlış olur. Çünkü, böyle bir kabul, insan zekasıyla alay etmek anlamına gelir.
Kısaca; izlediklerimin ciddiye alınabilecek bir yönünü göremedim.
Soru şu:
Sorun ne?
***
Kahramanmaraş yöresinde ve özel olarak seçilen, Direkli mağarasında Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek başkanlığında yapılan arkeolojik çalışmalarla, Afrika’dan yola çıkan insanın dünyaya dağılırken bastığı bu topraklarda bıraktığı izler gün yüzüne çıkarılıyor.
200-250 bin yıllık bir geçmişin izlerini sürerek, Homo Erectus, Neandertal ve Homo Sapiens’in ortak geçmişine ulaşmanın ve onların emeğinin ürünü yontulmuş taşlara dokunmanın, modern insan için ne anlama geldiğini merak ediyorum.
…ve doğal seçilimin hangi yerinde, birbirini boğazlama virüsünün insan genlerine bulaştığını…
…ve insanın, ırk, cins, dil ve renk gibi doğal farklılaşmasının ötesine geçip, ayrımcılığı ve nefreti doğuran “kitap”ları kimin yazdığını…
…ve toprağın bereketini simgeleyen, can veren, üreten ve yaratan tanrıça heykelciklerini, hangi ara paramparça ettiğini, göksel ilahların…
***
Batının deyimiyle, Arap Baharı’nın bu aşamasında, birdenbire ortaya çıkan, bu anlaşılmaz gelişmenin, jeopolitik ve uluslararası güç dengeleri bakımından ne anlama geldiğini, yazarlarımız Ali Er ve Ceren Gürseler’in açıklayabileceğini bilerek, bu konuda ahkam kesmeyeceğim.
Benim anladığım; ilahlar kan istiyor.
***
“Uygar Dünya” ile henüz tanışmamış az sayıda “ilkel” kabilelerin halen var olduğunu biliyoruz. Bizim dünyamızda olan biten hiçbir şeyden haberleri yok. Sonsuza dek haberleri olmaz umarım.
Para, petrol, sınır, mayın, işkence, zindan…
…ve Hiroşima, Libya, Bosna, Halep, Uludere…
… ve Fırtına Vadisi, Ozon, Siyanür..
…ve Kutup Ayısı…
Hiçbirini bilmiyorlar.
Umarım hiç bilmezler.
Bilmek acı veriyor…

Av. Abdurrahman Bayramoğlu

Av. Abdurrahman BAYRAMOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 2786