Dinlenirken Yorulmak

~ 20.08.2012, Mümtaz SOYSAL ~

TATİL, kişinin her zamanki uğraşını bırakarak dinlenmesi demektir. Onun için,dinlencesözcüğü çok yakıştı o kavrama.

Ne var ki, fazla uzayan dinlence, çalışan insan için yorucu da olabiliyor. Çünkü, daha önce kendi işinizle meşgul olduğunuz zaman, vaktinizin büyükçe bölümünü o işe ayırıp üzerinde düşünmek zorundaydınız; başka konuların çoğu, pek kişisel olmamak koşuluyla, ya size teğet geçer ya da içinize oturmazdı. Oysa, vaktin bol olduğu dinlence günlerinde, medya size seslenmese ve siz göz atmasanız bile ister istemez yakınınızda ve uzağınızda olup bitenlerden yine haberdar olursunuz ve vurdumduymaz ya da taş yürekli değilseniz onlardan etkilenir ya da o konular üzerinde düşünmeye vakit bulursunuz.

Kendi işinizin başında olsaydınız buna fırsat olmayacak ve fazla düşünmeyecektiniz. Dinlenmekteyseniz, olay ya da durum sizi boş yakalamış demektir ve siz de kendiliğinizden üzerinize almışsınızdır. Dinlencede yorulma böyle başlar.

Başka bir çeşit ilgilenme ve yorulmadır bu. Keşke görevle ya da emirle olsaydı; o zaman başka türlü ilgilenir ve yorulurdunuz, ama şimdi siz üstlendiniz; çünkü üstlenilmeyecek gibi değildi.

Nasıl öyle olsun ki?

Ya vaktiyle sizin de başınızdan geçen ve nereye varacağını iyi bildiğiniz bir olaya ya da derinden bağlandığınız bir inanca, çok önem verdiğiniz bir ilkeye, yıkılmasına asla razı olmayacağınız bir değere ilişkindir ve siz sizseniz adam sen dediyemezsiniz.

Çünkü bazı insanlar başkalarını ve bu arada sizi de aptal yerine koyup bir yandan barışseverlik, vatanseverlik, doğruluk ve hakseverlik nutukları atarak yemin ettikleri halde adalet dağıtılan çatılar altında hakla hukuku çiğnemektedirler. Aynı tür insanlar, bir yanda eli kanlılarla el sıkışıp vatan parçalamaya yönelik niyetler peşinde koşmakta, öte yanda komşularla sıfır sorundiyerek uzaktaki dostların kışkırtmasıyla komşunun devlet düzenine göz dikiyorlardır.

Kır kampının hamağında, kum plajının şezlongunda, gezinti teknesinin güvertesinde gözlerinizi kapayıp kulaklarınızı tıkayarak içinizdeki isyanı söndürebilir misiniz?

Söndürseniz bile, sonuçta bir bakarsınız en yorgun itfaiyeciden de bitkin düşmüşsünüz.

(Cumhuriyet)

Mümtaz SOYSAL | Tüm Yazıları
Hits: 1243