Binlerce kadın, kadın düşmanı Başbakan'a karşı sokağa çıktı

~ 03.06.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Başbakan Erdoğan ve AKP’li milletvekillerinin kürtaj ve sezaryen konusundaki kadın düşmanı açıklamalarına Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kadın yanıt verdi.

"Kürtaj haktır, tartışmayız! Bedenimiz bizimdir" diyen binlerce kadın, kadın düşmanı AKP’ye karşı Kadıköy’de bir araya geldi.

“AKP kadın düşmanlığı artık açıkça yapıyor”
Halkevci Kadınlar, ÖDP'li Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, TKP'li Kadınlar, EHP'li Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, DİP'li Kadınlar, DİSK'li kadınlar, KESK’li Kadınlar, İHD’li Kadınlar, EMEP’li Kadınlar, Mavi Kalem Derneği ve İmece Kadın Sendikası’nın çağrısıyla saat 13.30’da Bahariye girişinde toplanan binlerce kadın buradan Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü.

Kadıköy Meydanı’nda eylem çağrısı yapan kurumlar adına yapılan ortak açıklamada, Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetinin yıllardır üstü kapalı biçimde sürdürdüğü kadın düşmanlığını artık açıkça yaptığı dile getirildi.

“Kadının denetim altına alınması için kürtaj yasağı”
Toplumsal hayatın tamamını neo-liberal, muhafazakar, faşizan sermaye düzenin mutlak iktidar alanı haline getirmek isteyen AKP’nin her alanda yürüttüğü pervasız saldırının en net göstergelerinden birinin kadın bedeni üzerinde yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

“Kadın düşmanı Başbakanın “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum”, Kadınlar 3 çocuk doğursun” yolundaki açıklamaları, kadına yönelik artan şiddet, tecavüz ve kadın cinayetlerine göz yuman hukuk dışı uygulamlar… AKP hükümeti şimdi bu zemin üzerinden kadınların kimliğini ve emeğini devletin, erkeklerin ve sermayenin mutlak hâkimiyeti altına sokmak için kürtaj yasağı getiriyor.”

“Kürtaj haktır, Uludere katliam”
“Kürtaj hakkının bahane edilerek bedenimizin, emeğimizin ve geleceğimizin denetim altına alınmaya çalışıldığının farkındayız. Ne kürtaj hakkımızın ne de bedenimiz, emeğimiz ve cinselliğimiz üzerindeki hakların sınırlanmasına izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada, Başbakan’ın “her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamasına tepki gösterilerek, Başbakanın neden olduğu bir katliamı kadın düşmanlığı üzerinden kullanması protesto edildi.

Açıklamanın ardından halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar ve oyuncu Feride Çetin, yaptıkları konuşmalarla “Başbakan’a haddini bil” dedi.

Miting Pınar Aydınlar'ın alanda buluşan binlerce kadınla birlikte Çavbella’yı söylemesinin ve kadınların kendi sorunlarına dair yaptıkları kürsü konuşmalarının ardından son buldu.

(soL – İstanbul)

Hits: 1204