İşte AKP'nin normalleşen Türkiyesi

~ 01.06.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

AKP’nin ülkeye yönelik tartışma yaratan tüm müdahalelerini “Türkiyeyi normalleştiriyoruz” söylemi ile karşıladığı biliniyor. Ancak son 24 saatte yaşanan gelişmelere bakmak dahi AKP’nin normal Türkiyesinin nasıl bir yer olduğunu çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

AKP iktidarının ülkeyi dönüştürmeye yönelik tepki çeken tüm müdahalelerini “Türkiye’yi normalleştiriyoruz” söylemi ile savunduğu biliniyor. Yapılan operasyonların, kurumlara yönelik müdahalelerin, tutuklamaların, tasfiyelerin … hepsinin Türkiye’yi normalleştirmek için olduğu savunuluyor iktidar partisi tarafından. 10 yılı aşkın süredir devam eden AKP iktidarına göre ülke hala normale dönmedi ve süreç devam ediyor.

Oysa son 24 saatte yaşananlara bakınca ülkenin ne zaman normale döneceği merak uyandırırken, “yoksa AKP’nin normal Türkiyesi bu olabilir mi?” sorusu da meşruluk kazanıyor.

İşte sadece 1 gün içinde Türkiye’de yaşanan gelişmeler;

-Yalova'da, polisin biber gazı sıktığı genç tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Üstelik gencin hastalığı olduğunu polise söylediği ve biber gazı sıkmaması konusunda uyardığı öğrenildi. Ölüme tepki gösteren aileye ve arkadaşlarına polis tekrar biber gazı sıktı.

-Sağlık Bakanı Recep Akdağ kürtajın yasaklaması ile ilgili konuşurken tecavüze uğrayan kadınların durumu ile ilgili bir soruya “Onların çocuklarına gerekirse devlet bakar” cevabını verdi.

- "Serbest kürtajı" yasaklayacak kanunun Haziran'da meclise sunulacağı Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından açıklandı. Bakan Akdağ düzenlemeye ilişkin olarak, ”Önümüzdeki ay içerisinde bu çalışmaları Bakanlar Kurulu’na yetiştirmeyi planlıyoruz. Ondan sonrası Bakanlar Kurulu ve Meclis’in işi” dedi.

-Havayolu çalışanlarına grev yasağı getiren yasa korsan taksiler, itfaiye erlerinin özlük hakları bulunan torba yasa teklifinin içine konularak Meclis'ten geçirildi.

-Havacılık iş koluna grev yasağı getiren düzenlemeye karşı eylem yapan havayolu emekçileri THY tarafından işten çıkarıldı. Konuya ilişkin THY’den yapılan açıklamaya göre, 223 uçuşun iptal olduğu eylemin ardından 305 işçinin işten çıkarıldığı ve zararını karşılamak için işçilere tazminat davası açacağını duyurdu.

-"Gazeteci gözüyle sansür ve otosansür" adlı çalışmayı hazırlayan bilgi üniversitesi medya ve iletişim sistemleri fakültesi öğretim görevlisi Esra Arsan Bilgi Üniversitesi'ndeki işinden atıldı. Arsan bir gün önce de gerici Vakit gazetesi tarafından hedef gösterilmişti.

- Polisin, asayiş olaylarında suçlulara karşı artık boyu 65 santimetreye kadar çıkan demir cop kullanacağı bilgisi haberlere yansıdı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nca deneme amacıyla ilk etapta 6 bin adet sipariş verilen portatif coplar, alüminyum ve çelikten üretiliyor.

- KCK davasında avukatlık yapan 103 avukat hakkında soruşturma başlatıldı.

-16 yıllık Yeni Şafak yazarı Ali Akel, hükümetin Uludere'deki tutumunu eleştirdiği için gazetesinden kovuldu ve bunu kabul edilebilir bulduğunu açıkladı.

- RTÜK üyelerinden gelen 'tavsiye' kararının ardından, 1 kadın, 1 erkek dizisindeki çiftin yeni bölümde evlendirilmesine karar verildi.

- Tütün ve alkole %15 zam geldi.

-Tüm itirazlara, uzmanların karşı çıkmasına rağmen İstanbul’daki son yeşil alanları da yok edecek olan 3. köprü ihalesi yapıldı.

- Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda sağladığı internet hizmetinde Google'a girilemediği ortaya çıktı.

- Adalet Komisyonu'ndan geçen yeni yargı paketi maddelerine göre, avukatların dosyaya erişimine daha da kısıtlama getiriliyor.

- Eskişehir'de kürtaj ve sezaryen tartışmalarını protesto etmek için AKP İl Başkanlığı’na yürümek isteyen grupla polis arasında çıkan arbedede 7'si kadın 8 kişi gözaltına alındı.

- Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP’li Ayhan Sefer Üstün 'tecavüz edilen kadın da doğurmalı. Bosna'da pek çok kadın doğurdu… Özürlü olacak diye bebeği öldürmek de cinayettir' dedi.

- Tarafsız bölge programına katılan aile hekimi Seda Sezer tecavüze uğrayan kişinin kürtaj yaptırması yerine tecavüzcüsünün öldürülmesi gerektiğini söyledi.

-Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 6'sı BDP'li 2'si bağımsız 8 milletvekili hakkında “terör örgütü KCK üyesi olmak” suçlamasıyla dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırladı.

-Başbakan Erdoğan Çamlıca tepesine 15 bin metrekare üzerine dev bir cami yapılacağını açıkladı. Erdoğan caminin İstanbul'un her yerinden görülebilecek şekilde tasarlandığını söylerken, Çamlıca tepesinin 1. derece doğal sit alanı ve şehirdeki az sayıdaki yeşil alanlarından biri olması endişe uyandırdı.

(soL -Haber Merkezi)

Hits: 1299