'İlk etapta 6 milyon konut yıkılacak'

~ 18.05.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Kentsel yağma projesinin meclisten geçmesinin ardından projenin detayları da netleşmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında ilk etapta hedefte 6 milyon konut olduğunu belirterek, “Önce ev sahibine ‘sen yık denecek.’ Yıkmazsa da kaçış yok” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı” Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı. İlk etapta 6 milyon konutu yıkmayı planladıklarını belirten Bayraytar, ev sahipleri yıkamazlarsa konutları kendilerinin yıkacağını söyledi.

Yıkım konusunda öncelik İstanbul ve İzmir’de
Afet yasasının meclisten geçmesinin ardından izleyecekleri programı Akşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'ya açıklayan Erdoğan Bayraktar, "İlk etapta hedefte 6 milyon konut var. Önce ev sahibine 'Sen yık' denecek. Yıkmazsa da kaçış yok. Devlet düzenleyici olacak, fiyatlar aşağıya çekilecek. Yani tam da halk ekmek modelinde olduğu gibi." diye konuştu.

“Milli bir politika” izleyerek şehirleri yeniden yapılandıracaklarını belirten Bayraktar, yıkım konusunda önceliğin İstanbul ve İzmir olacağını dile getirdi. İzmir ve İstanbul’un ardından, Sakarya, Bolu, Kütahya, Simav, Bursa, Van'a kadar gideceklerini belirten Bayraktar, 6,5 büyüklüğündeki bir depreme dayanamayacak olan tüm binaların yıkılacağını ifade etti.

"Farklı modeller uygulanacak"
“Önce vatandaşa 'bu bina sakat' diyeceğiz ve kendisinin yıkmasını isteyeceğiz. Her türlü desteği vermeye hazırız. Vatandaş kendisi dönüştürebilir. Belli bir süre tanıyacağız. Vatandaş kendisi yıkmazsa, o zaman biz devreye gireceğiz” diyen Bayraktar, “Üçte iki istiyorsa ve üçte bir kalıyorsa bunu yapacağız. Burada da üçte iki, kalan biri satın alabilir. Yoksa biz satın alabiliriz. Farklı modellemeler olacak. Kredi verilebilir, hasılat paylaşımlı, kat karşılığı vs. gibi sistemlerle finansmanı devlet sağlayacak” dedi.

Projenin kaynağı 2B’den sağlanacak
Proje için 2B'den gelecek 5 milyar TL, eski hesapla 5 katrilyon lirayı kullanacaklarını belirten Bayraktar şöyle konuştu:

“Bu, can suyu. Sonra sistem kendisini döndürmeye başlayacak. Tıpkı TOKİ modeli gibi olacak... Binalar dönüşürken kira yardımı da dâhil her türlü kolaylığı sağlayacağız. Vatandaş odaklı ve eksenli bir proje yürüteceğiz.

“6 Milyon konut riskli”
Zaman planlaması konusunda öncelikli olarak iki yıllık, sonra 5, 10 ve 20 yıllık dörtlü bir takvim işleteceklerini belirten Bayraktar, “Türkiye'de toplam 20 milyon konut stoku var. Bunun 5 milyonu son 9 yılda yapıldı. Onlar sağlam. 6 milyona yakın konut riskli. Çoğunluğunu gene özel sektör yapacak” dedi.

“Binaları yıkarken çıkacak zorlukları değerlendiren Bayraktar, “Yasal dayanağımız sağlam. Vatandaş için bunu göze alıyoruz. Bu kez yetkiyi valiliklere verdik. Bu, önemli. Yıkımda belediyeler yetkili olunca zorluk çıkıyor. Hem siyasi bakabiliyorlar hem de polis-jandarma valiye bağlı olunca daha etkili olacak” diye konuştu.

Projenin ekonomiyi de canlandıracağını vurgulayan Bayraktar, “İnşaat sektörü lokomotif. 10 yıl boyunca ekonomik canlılık yaratacak. Bu arada şehirleri de yapılandırmış olacağız” dedi.

(SolHaber)

Hits: 1447