AA'yı izle, 'eşsiz avantaj' yakala

~ 17.05.2012, Yalçın DOĞAN ~

YAKALASA, yakalasa böyle “eşsiz” bir haberi ancak Anadolu Ajansı (AA) yakalar.
 

Zaman zaman suçüstü yakalansa da, AA’nın üstüne habercilik tanımam ben. Hele de, son yıllarda toz kondurmam. Ne de olsa, AA iktidara toz kondurmuyor.

14 Mayıs günü AA yine “eşsiz” bir ekonomik haber geçiyor. Dünyanın en saygın bankalarından Deutsche Bank’ın bir raporunda Brezilya, Endonezya ve Türkiye ekonomilerinin karşılaştırıldığını, orada Türkiye’nin 2010 ve 2011’deki yüzde 9.11 ve yüzde 8.5 büyüdüğüne dikkat çekildiğini belirtiyor ve ekliyor:

“Deutsche Bank Merkez Bankası’nın günlük esnek politikalarının küresel kırılganlıkların yüksek olduğu bir ortamda “eşsiz bir avantaj” olarak görülebileceğini vurguladı”.

Kısaca, Deutsche Bank Türk Ekonomisini ve bizim Merkez Bankası’nın izlediği politikaları yere göğe koyamıyor. Siz de, haklı olarak “AA”nın geçtiği bu haberi okuyunca, “Aaaaaa” diyeceksiniz.

FAİK ÖZTRAK

Haberi okuyunca, herkes gibi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da, Hazine eski Müsteşarı ve ekonomiyi günlük izleyen biri olarak, ister istemez “Aaaaa” diyor.

AA’nın talihsizliğine bakın ki, Deutsche Bank’ın o raporu Öztrak’ta da var. Sırası mı şimdi. AA’nın haberini okuyan Öztrak Deutsche Bank’ın raporuna bir daha bakıyor ve şu açıklamayı yapıyor:

“AA Deutsche Bank’ın raporuna dayanarak basına yanlış bir haber geçmiştir. Raporun 47 ile 55. sayfalarında Brezilya, Endonezya ve Türkiye ekonomileri analiz edilmektedir. Türk Ekonomisinin diğer iki ülkeye göre daha yüksek cari açığa sahip olmasına karşın, döviz rezervlerinin bu iki ülkenin altında olduğuna işaret edilmektedir. Enflasyonun yüzde 5’e düşürülmesi konusunda inanç eksikliği olduğu belirtilmiştir. Bu açık ifadeye rağmen AA, “Bankanın araştırmasında Türkiye’de uzun vadeli enflasyon oranının yüzde 5 olacağına dair güvenin oluştuğu belirtildi” diye tamamen çarpıtılmış bir haber geçmiştir”.

Öztrak açıklamasında “eşsiz avantaja” da değiniyor:

“Aynı raporun 54. sayfasında Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalardaki riskler teker teker sayılmış, uygulanan politikaların başarısına ilişkin kuşkular dile getirilmiştir”

AA’nın geçtiği haberin tam tersi, Öztrak’ın deyimiyle, “rapor çarpıtılmış”.

AA GERİ ÇEKTİ

Sonrası da, AA haberciliği kadar ilginç.

Öztrak’ın açıklamasının üzerinden kısa süre geçiyor, AA’dan Öztrak’ın makamı aranıyor, soru şu:

“O rapor sizde var mı?”

Evet, var, şimdi ne olacak? Yine, “Aaaaaa” diyeceksiniz.

AA beş dakika sonra o anlı şanlı, yanlı haberi geri çekiyor. Öztrak’ın açıklamasını da dün öğle saatlerine kadar hala vermiş değil. Zaten ana haberi geri çekince, Öztrak’ın açıklamasını nasıl versin? İşin ucunda iyice rezil olmak var.

Anadolu Ajansı 1920’de kuruluyor. Yüz yıla yakın tarihe sahip. Geçmişte de, siyasi iktidarlar zaman zaman AA’yı komik durumlara düşüren habercilikte kullanıyor. Örnekleri var.

AA yönetimini hep siyasal iktidarlar seçiyor. İktidara yaranmak adına, böylesine acemice destek vermek AA’nın inandırıcılığını fena halde hırpalıyor.

Tutuklu vekillerde az gittik, uz gittik

ASLINDA AKP tutuklu milletvekillerinin serbest kalmasına başından beri sıcak bakmıyor. Her düzeyde açıklamalar ortada:

“Onlar tutuklu iken milletvekili seçildiler, milletvekili iken tutuklanmadılar. Muhalefet içerden çıkarmak için onları milletvekili listesine koydu”.

Arada devreye Meclis Başkanı Cemil Çiçek giriyor, muhalefetle toplantılar yapıyor. Muhalefetin yasa önerileri tekrar dile geliyor. Anayasanın şu, Ceza Yasasının bu maddeleri üzerinde teknik tartışmalar birbirini izliyor. Geldiğimiz noktada son viraj bu kez adli kontrolde düğümleniyor. Adli kontrol, yani yargıcın vereceği karara göre, ceza üç yıldan az ise, yurt dışına çıkma yasağı, zaman zaman karakola gidip imza vermek gibi, kontroller. Üç yılın üstünde ise, uygulama olabilir de, olmayabilir de.

Ama, yine yargıcın vereceği karara bağlı olarak.

Tutuklu milletvekilleri zaten yargıcın kararına bağlı olarak hapiste. Değişen bir şey yok. Seçimin üzerinden bir yıl geçmek üzere, hala aynı yerdeyiz.

AKP açıkça oyalıyor. Belki ileride muhalefetten almak istediği ödün karşılığında tutuklu vekilleri kullanmak amacıyla. Bilinmez. Ancak, muhalefetle dalga geçtiği kesin.

(Hürriyet)

Yalçın DOĞAN | Tüm Yazıları
Hits: 1569