'CMK Emri Takdire Bırakılamaz'

~ 15.04.2012, Utku ÇAKIRÖZER ~

Hukukçulardan Balyoz hâkimlerine yanıt

CMK Emri Takdire Bırakılamaz

 

HSYK 1. Başkanı İbrahim Okur, Balyoz davasında savcının delil tartışma aşamasını atlayarak mütalaa vermesi ve mahkeme heyetinin de bunu kabul etmesi üzerine başlayan tartışmada görüşünü cuma günü bu köşede şöyle dile getirmişti:

Mahkeme heyeti başkanıyla konuştum. Bu konunun mahkeme takdirinde olduğunu düşünüyor. Hukuken söylediklerinde doğruluk payı var. Yani bana göre de mahkeme takdirinde. Anlaşılıyor ki delil tartışmasını karar aşamasında yapacaklar.

Okurun mahkeme heyetinden aldığı sonuç şuydu: Eldeki ses kayıtları ve dijital deliller nedeniyle delil tartışması karar aşamasına bırakıldı.

Hâkimlerin bu görüşüne ve Okurun kendisinin de katıldığını ifade ettiği mahkeme takdiritezine, sanık avukatlarından ve hukukçulardan güçlü itirazlar geldi.

‘Delil tartışması CMK emridir’

Balyoz sanıklarının avukatlarından Celal Ülgen, İbrahim Okurun bu görüşlerine şöyle karşılık verdi:

Delil tartışma aşaması Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) emridir ve mahkeme takdirine bırakılamaz. Geniş ve uzun bir duruşma aşamasıdır. Bu aşamadan sonra tez ve antitez makamlarının ortaya koyduğu delilleri elbette mahkeme değerlendirecektir. En az iki yıl sürecek bu aşama şimdi atlanmış oldu. Balyoz davasında soruşturma aşamasında alınmış bilirkişi raporlarının yanında bu raporları ve delillerin sahte olduğunu gösteren 7 adet bilirkişi raporu var. Bunları irdeleyecek ve gerçeği ortaya çıkaracak mahkemece yaptırılmış bir bilirkişi incelemesi olmadan, sahte dijital deliller konusunda bir sonuca varılmadan, doğal olarak teknik konularda bilgisi olmayan bir mahkeme nasıl karar verebilir?

‘2 bin yıllık gelişmeyi inkâr’

Ankara Barosu Başkanı, Ankara Hukuk Fakültesinin eski dekanı Prof. Metin Feyzioğlunun da yaklaşımı benzer nitelikte:

Mahkeme hâkimleri ve Sayın Okurun yaklaşımı muhakemenin kolektif bir faaliyet olduğu kuralını görmezden gelen bir yaklaşım. Hâkim delilleri değerlendirirken o delillere ilişkin müdafilerin değerlendirmelerini almaz ise silahların eşitliği ve tarafların görüşlerinin çarpışmasından sonra hâkimin kanaate ulaşması anlamına gelen çelişme yönteminiuygulamamış olur. Oysa adil yargılama hakkının özünde çelişme yöntemi vardır. Hâkimin deliller konusunda, müdafilerin değerlendirmelerini almaksızın kendi başına yapacağı bir değerlendirme; iddia ve savunmanın çatışmasından sonra maddi gerçeğe ulaşılabileceği ilkesini kabul eden 2000 yıllık gelişmeyi inkâr anlamına gelir.

Balyoz hâkimlerinin HSYK 1. Daire Başkanı Okur tarafından aktarılan görüşleriyle, sanık avukatları ve hukukçu görüşleri böyle. Balyoz davası beraberinde yargılama usulüne ilişkin temel bir tartışmayı da sürüklüyor.

FAZIL SAY’IN SES’İNE ALKIŞ

Sıvas katliamında yakılarak öldürülen şair Behçet Aysanın anısına Türk Tabipleri Birliği tarafından 17 yıldır verilen Behçet Aysan Şiir Ödülüne bu yıl Tozan Alkanın Sana Şehir Gelecekisimli şiir kitabı layık bulundu. Ankarada yapılan ödül töreninde Seçici Kurul üyesi de olan yazarımız Zeynep Oralın duygulu konuşmasının ardından sahneye Fazıl Say çıktı. Gönüllü olarak, o geceye özel bir program hazırlayan Say, ilk bölümde tiyatro sanatçısı Tülay Günalın okuduğu üç Aysan şiiri için özel besteler çaldı. İkinci bölümde ise Aysan, Metin Altıok ve Aziz Nesin anısına, Altıokun Sesler, sesler, sesler...

dizesinden esinlenerek bestelediği SESisimli oda operasını seslendirdi. Yetenekli genç sopranolar Dilruba Bilgi, Nihan İnan ve Senem Demircioğlu; piyanoda Say, vurma sazlarda ise Aykut Köselerli eşliğinde Aysan, Altıok ve Nesinin birer şiirini yorumladılar. Gecenin sonunda Behçet Aysan dostları, gösterdiği büyük aydın duyarlılığı için Fazıl Saya minnettarlıklarını, kendisini dakikalarca ayakta alkışlayarak gösterdiler. Unutulmayacak bir akşamdı.

Say ve başarılı ekibi, SESi önce İstanbul, ardından da uluslararası dinleyicilerin karşısına çıkarmaya hazırlanıyor. Kaçırmayın.

(Cumhuriyet)

Utku ÇAKIRÖZER | Tüm Yazıları
Hits: 1505