Savundukça ceza aldı

~ 10.03.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Perinçek, Ergenekon davasında yaptığı savunmalarda söylediği sözler nedeniyle 23 yıla mahkûm oldu

Doğu Perinçek, tutuklu yargılandığı Birinci Ergenekon davasının duruşmalarındaki sözleri nedeniyle toplam 23 yıl hapse ve 2 bin lira da para cezasına çarptırıldı. Perinçek hakkında duruşmalardaki sözleri nedeniyle devam eden 4 davadan da toplam 20 yıl hapis cezası isteniyor. Böylece Perinçek, neredeyse Ergenekon davasında hakkında istenilen cezalara yaklaşan sürelerle hapse mahkûm edildi.

İstanbul Haber Servisi - İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, tutuklu yargılandığı Birinci Ergenekon davasının duruşmalarındaki sözleri nedeniyle toplam 23 yıl hapse ve 2 bin lira da para cezasına çarptırıldı. Perinçek hakkında duruşmalardaki sözleri nedeniyle devam eden 4 davadan da toplam 20 yıl hapis cezası isteniyor. Böylece Perinçek, neredeyse Ergenekon davasında hakkında istenilen cezalara yaklaşan sürelerle hapse mahkûm edildi. Gizli tanık Kıskaçın ifadesinin dinlendiği duruşmadaki sözleri nedeniyle Perinçeke 16 duruşmadan men cezası verildi. Ayda yaklaşık 4 oturum gerçekleştirilebilen davada Perinçekin yeniden mahkeme huzuruna çıkması haziran ayını bulacak.

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, 21 Mart 2008 tarihindeki Ergenekon operasyonunda gözaltına alındı ve 24 Mart 2008 tarihinde tutuklandı. 20 Ekim 2008 tarihinde ilk duruşması yapılan davada Perinçek, savunmasını Ocak 2009’da yaptı. Perinçek 2 hafta sonra tutuklulukta 4. yılını dolduracak.

Doğu Perinçek, savunma kapsamında taleplerini dile getirirken ya da bir konuda itiraz ederken sarf ettiği sözleri nedeniyle mahkeme Silivri Cumhuriyet Savcılığına çok sayıda suç duyurusunda bulundu.

12 dava karara bağlandı

Mahkemenin Perinçek hakkında yaptığı suç duyuruları üzerine toplam 15 dava açıldı. Perinçek hakkındaki bazı dosyalar ise savcılıkta soruşturma aşamasında bulunuyor. Bugüne kadar 12si sonuçlanan davaların ikisi Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 10u ise Silivri 2. Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Perinçekin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül ile ilgili aynı cümlede geçen iddiaları konusunda farklı kararlar aldı. Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi Çünkü buranın esas hâkimi Tayyip Erdoğan ve siz bir örgüt üyesisiniz. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Hüseyin Özese (Hâkim), Sami Haşıloğlu (Hâkim) bir örgüt üyesisözleri nedeniyle Perinçeki mahkeme heyeti bakımından2 yıl, 2 ay, 7 gün hapis cezasına çarptırırken Başbakan Erdoğan bakımından beraat kararı verdi. Perinçekin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki sözlerine ilişkin dosya ayrıldı. Halen Silivri Asliye Ceza Mahkemesi tarafından bakılan Cumhurbaşkanı Güle ilişkin davada Perinçek 4 yıl 8 ay hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

20 yıl daha isteniyor

Doğu Perinçek hakkında duruşmalardaki savunmaları nedeniyle açılan ve halen devam etmekle olan 4 ceza davasında da toplam 20 yıl 5 ay hapis cezası isteniyor. Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesinde birinde 4 yıl 1 aya kadar hapis, diğerinde ise toplam 7 yıl hapis cezası istenen iki dava görülüyor. Silivri Asliye Ceza Mahkemesinde görülen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili iki davanın her birinde Perinçek hakkında 4 yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşmalardan yasaklı avukat

Doğu Perinçekin avukatı Hasan Basri Özbey Doğu Perinçek hakkında Ergenekon davasında iki kez müebbet hapis cezası istenmektedir. Hakaretiddialarıyla hükmedilen cezalar ve devam eden dava ve soruşturmalar nedeniyle verilmesi muhtemel cezalar birlikte değerlendirildiğinde neredeyse asıl davada istenen cezanın fiilen yatılması gereken süreye denk gelmektedir değerlendirmesini yaptı.

Ancak Avukat Hasan Basri Özbeyin de son savunma aşamasına kadar duruşmalardan mencezası bulunuyor.

(Cumhuriyet)

Hits: 1491