Açlık ve yoksulluk sınırı artıyor maaş yerinde sayıyor

~ 28.02.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

TÜRK-İŞ, Şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Verilere göre açlık sınırı geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 100 TL artarak, 974 TL olurken, yoksulluk sınırı da 3 bin 171 TL’ye yükseldi. Veriler milyonlarca vatandaşın aldıkları 701 liralık asgari ücretle adeta açlığa terk edildiğini ortaya koyuyor.

Milyonlarca vatandaşın gelirinin sağlıklı beslenmek için yetersiz olduğuna vurgu yapılan açıklamaya göre, dört kişilik ailenin açlık sınırının 974 TL, yoksulluk sınırının ise 3 bin 171 TL… Veriler geçtiğimiz yıla göre bir ailenin sadece gıda masraflarının gelen zamlar dolayısıyla ayda 84 lira arttığını ortaya koyuyor.
Son bir yılda sadece gıda fiyatlarındaki artışlar 84 lira ek yük getirdi
TÜRK-İŞ’in “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2012 Şubat ayı sonuçlarına göre; dört kişilik ailenin açlık sınırının 974 TL, yoksulluk sınırının ise 3 bin 171 TL oldu. Dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu harcamaların toplamından oluşan yoksulluk sınırına göre, gelirin 3 bin 171 TL olması gerekiyor.
TÜRK-İŞ’in verilerine göre son bir yıl içinde sadece mutfak harcamalarına gelen zamlar, 4 kişilik bir aile için ek 84 lira gider oluşmuş durumda. Yine araştırmaya göre, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 274 lira arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 889,54 lira ve yoksulluk sınırı 2 bin 897 TL olarak hesaplanmıştı.
Gider artıyor ama maaş sadece 701 TL
Milyonlarca çalışanın tek geliri olan asgari ücretin 701TL, en düşük emekli maaşının bu tutarın da altında olduğu koşullarda, sağlığın temeli olan yeterli ve dengeli beslenmekten söz etmek mümkün değildir. Çoğu zaman açlık duygusunu bastırmak veya karın doyurmak biçiminde gerçekleşen yetersiz beslenmedir.
(soL - Haber Merkezi)
Hits: 1302