8 AYDA 3049 ATAMA
YARSAV, 'tasfiye politikasını' Uluslararası Yargıçlar Birliği'ne şikâyet edecek

~ 04.09.2011, Yeni Yaklaşımlar ~
 
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - YARSAV, hükümetin anayasa değişikliğiyle başlayan yargıyı “kendi kontrolü altına alma girişimleri” ile son olarak Deniz Feneri soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınmasını Uluslararası Yargıçlar Birliği’ne şikâyet edecek. YARSAV Başkanı Murat Arslan, birliğin yarın İstanbul’da başlayacak genel kuruluna sunmak için hazırladığı raporda, Sırbistan’da olduğu gibi kendisinden olmayan yargıçları tasfiyeyi amaçlayan politika izlendiğini belirtirken, HSYK’nin 8 ay gibi kısa bir sürede 3 bin 49 yargıç ve savcının görev yerlerini değiştirdiğini vurguladı.
Uluslararası Yargıçlar Birliği’nin 54. Genel Kurulu, dünyanın dört bir yanından gelecek yaklaşık 300 yargıç ve savcının katılımıyla yarın İstanbul’da başlayacak. Toplantının ev sahipliğini yapacak olan YARSAV, genel kurulda Türkiye’de yargının geldiği son duruma ilişkin bir rapor sunacak. Hazırlanan rapor, özetle şöyle:
Örgütlenme cezalandırıldı: 12 Eylül 2010’da halkoylaması sonucu kabul edilen ve büyük oranda yargı alanında değişiklikleri içeren anayasa değişikliğinden hemen sonra, yürütme erki, yargı alanında dönüştürme ve yargıyı kendi kontrolü altına alma girişimlerine hız vermiştir. Adalet Bakanlığı’nın tüm olanakları kullanılarak çoğunluğu bakanlık bürokratlarından oluşan üyelerin HSYK’ye seçilmesi sağlanmıştır. Yeni HSYK, 8 ay gibi kısa bir sürede görev yapmakta olan 3 bin 49 yargıç ve savcının görev yerlerini değiştirmiştir. YARSAV’ın yargıç ve
savcıların ilk sendikal örgütlenmesi olan Yargı-Sen’in ve diğer yargı örgütü Demokrat-Yargı’nın kurucu üyelerinin, istemleri olmadan, atama yönetmeliklerine ve ilke kararlarına aykırı bir şekilde yerleri değiştirilmiştir. Mesleki örgütlenme adeta cezalandırılmıştır.
Muhaliflere gözdağı: HSYK üyelik seçimlerinde yargı örgütleri tarafından desteklenen ya da bireysel olarak aday olan yargıç ve savcılar, yine talepleri olmadan tayin edilmişlerdir.
Muhalif olarak kategorize edilen yargıç ve savcılara gözdağı verilmiştir. Yürütmenin istediği doğrultuda karar veren, HSYK seçimlerinde bakanlık listesini destekleyen yargıç ve savcılar, kıdemleri ve liyakatları gözetilmeksizin terfi ettirilirken, muhalifler, unvanlı görevlerinden yoksun bırakılmışlardır.

(Cumhuriyet)

Hits: 1538