3 Savcıya Operasyon

~ 27.08.2011, Alican ULUDAĞ ~

Ankara Başsavcısı Kuriş, Deniz Feneri savcılarını görevlerinden alarak yerlerine 2 yeni isim atadı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, “yüzyılın bağış yolsuzluğu” olarak adlandırılan Deniz Feneri e.V. vurgununu soruşturan Nadi Türkaslan ile iki savcıyı görevden aldı. Soruşturma dosyası için iki yeni savcı görevlendirildi. Savcıların kararı yakın çevresine “soruşturmanın önü kesildi” şeklinde değerlendirdiği belirtildi. Soruşturma kapsamında savcıların, görevlerine devam etmeleri halinde Kanal 7’ye yönelik arama kararını şüphelilere ileten kamu görevlisi iki “köstebeği” bayram sonrasında gözaltına almayı planladığı öğrenildi.

Başsavcı İbrahim Kuriş, savcılar Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren’in elinden soruşturma dosyasını aldı. Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Veli Dalgalı ile Kaçakçılık Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Hakan Pektaş’ın görevlendirdiği ifade edildi.
‘Soruşturmanın önü kesildi’
Savcıların dosyadan el çektirme kararını yakın çevresine “Soruşturmanın önü kesildi. Görevden alma olmasaydı soruşturmanın gideceği yer çok farklı olabilirdi” şeklinde yorumlandığı kaydedildi. Savcılar geçen hafta Almanya’daki Deniz Feneri e.V.’den milyonlarca Avro paranın gittiği Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği’nin Genel Sekreteri İbrahim Altan ile iki eski başkanını şüpheli sıfatıyla sorgulamıştı. İki dernek arasında organik bağ olup olmadığını araştıran savcıların, soruşturmayı Deniz Feneri Derneği’ne doğru derinleştirmişti. Ancak görevden almayla birlikte bu araştırma da şimdilik durdu.
Köstebek alınacaktı
Savcıların, görevlerine devam etmeleri durumunda 16 Ekim 2009’da aranan Kanal 7’yle ilgili arama kararını önceden şüphelilere bildirerek delillerin silinmesine neden olan köstebekleri gözaltına aldıracakları ve sorgulayacakları öğrenildi. Gözaltı işleminin ise bayramdan sonra gerçekleşmesinin planlandığı belirtildi. Köstebeklerin sayısının iki olduğu belirtildi.
Edinilen bilgeye göre, Kanal 7 binasıyla ilgili mahkemeden arama kararı çıkmasının ardından, kamu görevlisi olduğu öğrenilen bir kişi, diğer bir kamu görevlisini arayarak karardan haberdar etti. 2. kamu görevlisi de soruşturma kapsamında tutuklanan Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik’e telefon ederek arama kararını söyledi. Bunun üzerine Çelik de Zekeriya Karaman’ı arayarak yanına geleceğini söyledi. Bu arada telefonları soruşturma kapsamında dinlenen Çelik ile görüşen ikinci köstebek dinlemeye takıldı. Bu görüşmede 2. köstebek, arama kararını kimden aldığını da belirtti.
Öte yandan kararın, eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ile Zekeriya Karaman’ın şikâyeti üzerine, inceleme başlatan HSYK’nin görevlendirdiği müfettişlerin çalışmasının tamamlanmadan gelmesi dikkat çekti. İnceleme sürüyor.

(Cumhuriyet 27.08.2011)

Alican ULUDAĞ | Tüm Yazıları
Hits: 1842