Bahçeşehir Hukuk Mezunları New York'ta Avukatlık Yapabilecek

~ 31.07.2011, Av. İ. Güneş GÜRSELER ~
Bahçeşehir Üniversitesi ’nin gazetelerde yayımladığı reklam metnini okuyunca    sadece bu metinde belirtildiği kadarı ile New York’da baroya nasıl kayıt olunabildiğine yani avukatlığa başlayabilmenin koşullarına dikkat çekip, bütün çalışmalara ve Anayasa Mahkemesi kararına karşın hala ülkemizde avukatlık mesleğine girişi düzenlemeyenlere görevlerini bir kez daha hatırlatmayı uygun buldum. (http://www.bahcesehir.edu.tr/habergoster/index/hid/666) (http://www.gurselertufan.av.tr/makaleoku.aspx?id=7)
 
İlan metninde öncelikle ülkemiz için önemli ve geçerli bir tespit yapılarak hukuk fakültelerinin son yıllarda en fazla tercih edilen programların başında geldiği belirtiliyor. Bu tespit çok doğru, gençlerimiz her yıl artan sayıda bu tercihi yapıyorlar çünkü ülkemizde hukuk fakültelerinin mezunları herhangi bir elemeden geçmeden doğrudan avukat oluyorlar ve bu nedenle de avukat sayısı her yıl mezun sayısı kadar artıyor. 
 
İlan metni ülkemiz için bu tespiti yaptıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletinde avukatlık yapabilmenin koşulları hakkında bazı ipuçları veriyor. Bunları şöylece sıralayabiliriz:
 
1.      Avukat olabilmek için hukuk fakültesini bitirmek yeterli değildir.
2.      Hukuk fakültesini bitirenler baro sınavını başarmak zorundadır.
3.      New York Barosu bu sınavı yılda iki kez yapar.
4.      Bu sınavı başarmak için hukuk fakültesinde alınan eğitim yeterli olamamaktadır.
5.      Ayrıca bir hazırlık eğitimi gereklidir.
6.      Bu eğitim özel eğitim kurumları tarafından verilmektedir. (http://www.barbri.com)
7.      Baro sınavına hazırlık eğitimi veren kurumlar ülkemizdeki çoğu hukuk fakültesinden daha uzun bir geçmişe sahiptir.
 
Bu ipuçlarını bir araya getirip değerlendirdiğimizde avukatlığın Amerika Birleşik
Devletleri’nde neden güçlü bir konumda olduğunu, neden yargının işleyişinin, bağımsızlığı ve tarafsızlığının, saygınlığının tartışılmadığını anlarız.   (http://www.americanbar.org/content/dam/aba/migrated/legaled/publications/20110201_Comp_Guide.authcheckdam.pdf)
 
            Bahçeşehir Üniversitesi’nin bu ilanının yıllardır ülkemizde avukatlık sınavının yapılmasını engelleyenler için uyarıcı olmasını umuyorum. New York’da zorlu sınavlardan geçmeyi göze alanlar ülkemizdeki kolaylığa karşı çıkmalıdır.31.7.2011
Av. İ. Güneş GÜRSELER | Tüm Yazıları
Hits: 5661