21.01.2016 Gündem 135

~ 22.01.2016, TARİHE NOT ~

RTE Türkiye’sinden manzaralar:

1- Kalp krizi geçiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 56 yaşında hayatını kaybetti.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç spor yaptığı sırada kalp krizi geçirdi. Koç'a ilk müdahaleyi koruması ve spor hocası yaptı. Ünlü iş adamı ilk olarak Beykoz Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Daha sonra Amerikan Hastanesine kaldırılan ünlü iş adamına yapılan canlandırma müdahalesi sonuç vermedi.
Bu arada Mustafa Koç'un dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir görüşme gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Koç, dün özel uçağıyla Ankara'ya uçarak Erdoğan ile görüşüp akşam saatlerinde de İstanbul'a dönmüştü.

2- Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı Davos Zirvesi’nde, akademisyenlere karşı tutumundan ötürü Türkiye’yi topa tuttu. Barış çağrısı yapan akademisyenlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmesi ve hakkında soruşturma açılmasını eleştiren Stiglitz, “Akademide özgürlük olmadıkça ekonomide yenilik yapmak da mümkün değildir.” dedi.

3- Rusya krizi, jeopolitik riskler ve TL’deki değer kaybının olumsuz etkilemeye devam ettiği tüketici güven endeksi ocak ayında düşüşünü sürdürerek yüzde 2.7 azalışla 71.62’ye geriledi. Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

4- Eğitim ve Bilim İşgörenleri sendikası (Eğitim İş), 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Yarı Yıl Değerlendirme Raporu'nu yayınladı. Raporda, okul yöneticilerinin yüzde 75,15’inin AKP’ye yakın sendika olarak bilinen EĞİTİM BİR SEN’e, yüzde 14,30’unun Türk Eğitim Sen’e, yüzde 7,22’sinin Eğitim Sen’e, yüzde 1,63’ünün ise Eğitim İş’e üye oldukları belirtildi.
Raporda, 644.448 öğrencinin okula gitmediği, 507.525 öğrencinin ise çağ nüfusunda olmasına rağmen açık liselere gittiği belirtildi.

5- Bu kafa değişir mi?
Mısırlı kadın bir profesör, Müslüman erkeklerin savaş durumunda Müslüman olmayan kadınlara, onları aşağılamak için tecavüz etmesinin serbest olduğunu söyledi.
Mısır'ın El Ezher Üniversitesi'nde ilahiyat profesörü olan Suad Salih, , ‘meşru savaşlardan’ köle olarak alınan kadın kölelerin, ordu komutanının ya da Müslümanların malı haline geldiğini, bu kişilerin de köle kadınlarla kendi eşleri gibi cinsel ilişkiye girebileceğini söyledi.

6- Satranç oynamak haram!
Suudi Arabistan Başmüftüsü verdiği fetvada İslam dinine uygun olmadığını savunduğu satrancın zaman kaybı olduğu ve kumarı teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklanması gerektiğini söyledi.
Satranç oyunu, 1988'e kadar İran'da da 'haram' olarak kabul edildiği için yasaklanmıştı.

7- İmam hatip Lisesinde kızlara taciz
Ankara’da, bir imam hatip lisesinde yaşanan taciz skandalı yargıya taşındı. Öğrencilerini okşayıp öptüğü, kulaklarına eğilip, “Sen adet oldun mu” diye sorduğu ileri sürülen öğretmen S. A.’nın, 274 buçuk yıla kadar hapsi istenirken, mahkeme tutuksuz yargılamaya hükmetti.

8- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye’ye mühimmat götürürken durdurulan MİT TIR’ları üzerinden dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı “savaş suçu” işledikleri iddiasıyla Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) şikâyet eden Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) Genel Başkanı Nurullah Ankut hakkında dava açtı.

9- Ünlü fizikçi Profesör Stephen Hawking, kendi eseri olan tehlikelerin insanlığı tehdit ettiğini söyledi. Hawking, bu tehlikeler arasında nükleer savaş olasılığı, küresel ısınma ve genetik yapısı değiştirilen virüsleri saydı.
BBC tarafından düzenlenen bir konferans dizisine katılan Hawking, buna rağmen "başka dünyalar üzerinde koloniler oluşturacağı varsayılırsa, insanlığın var olmayı sürdürebileceğini" belirtti.

10- Rus askerlerinin PYD kontrolündeki Kamışlı'ya asker göndermesinin ardından ABD askerlerinin de Ramelan'a asker gönderdiği ortaya çıktı.

11- HSYK 2. Dairesi, "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklular hakkında tahliye kararı veren hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'i, usulsüz dinlemelere ilişkin de Şanlıurfa'da yürütülen operasyonda tutuklanan 3 polisi tahliye eden nöbetçi Hakim Habil Kahraman ile hakim Mustafa Gürbüz'ü meslekten ihraç etti.

12- Böyle bir ortamda, Türkiye'de tek adam yönetimi devam ediyor.

 

 

Av. Başar Yaltı

TARİHE NOT | Tüm Yazıları
Hits: 937