Hakimden avukata şok: Sorguya giremezsin!

~ 18.01.2016, Yeni Yaklaşımlar ~

Dargeçit Sulh Ceza Hakimi, PKK üyeliği iddiasıyla tutuklanması istenen kişiye baro tarafından atanan avukatın teröre destek verdiğini iddia etti. Avukatı sorgudan çıkaran hakim, 'arzulanan niteliklere haiz' yeni avukat talep etti.

Mardin Dargeçit’de yaşayan Davut Demir adlı kişi geçen 8 Ocak’ta ‘silahlı örgüt üyeliği, devletin birlik ve bütünlüğünü bozma’ iddiası ve tutuklanması istemiyle Dargeçit Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Ancak Demir, Mardin’e götürüldüğü için duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi yoluyla bağlandı. Salonda Demir’i savunmak üzere Avukat R.G. hazır bulundu.

‘ARZULANAN NİTELİKLERE HAİZ AVUKAT’

Daha sonra hazırlanan tutanağa göre Hakim Orhan Tuğrul, avukata “Sanığın isteği üzerine mi geldin?” ve “Nerelisin?” diye sordu. Ardından sanığa “Bu avukatı istiyor musun? İstemiyorsan başkasını çağırabilirsin” dedi. Sanık Demir ise “Avukatın gelmesini ben istemedim ancak onun yardımıyla ifade verebilirim” diye konuştu. Avukat R.G. söze girerek, “Hakim bey, ben Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre baro tarafından atandım” dedi. Fakat Hakim Tuğrul, R.G.’nin “teröre sempati duyan ve destek veren avukatlardan olduğu” iddiasıyla ve sorguda görev alamayacağını savundu. Hakim Tuğrul, kararına şu ifadeleri yazdırdı:

“Avukatın şüphelinin savunma hakkını engelleyebileceği, mahkemede yeterince güven oluşturmadığı, terör örgütüne sempati duyan, hatta destek veren avukatların da olduğu bölgenin bir gerçeği olduğu ve bu nedenle örgüte sempati duyan bir avukatın şüphelinin gerçeği anlatması ve savunma yapmasının önüne geçebileceği değerlendirilmektedir. Şüphelinin mühimmat ve silahlarla dolu traktörde yakalandığı anlaşılmıştır. Terörle mücadelenin zorluğu, yakalananların bu işleri zorla yapmış olma ve pişman olup gerçeği anlatma ihtimali bulunmasına rağmen terör örgütüne sempati duyan bir avukatın şüphelinin bu haklarının önüne geçebileceği mahkememizce değerlendirilmektedir. Avukat, mahkememizde şüphelinin hakkını savunacak güveni oluşturmamıştır. Bu nedenle bu müdafi ile sorguya çıkılması uygun görülmemiştir.”

Hakim Tuğrul, başka bir avukatın görevlendirilmesi için sorguya ara verilmesine, yeni bir avukat istenmesine ve “istenecek avukatın yukarıda anlatılan ve arzulanan niteliklere haiz olmasına” karar verdi.      



Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal

Hits: 939