Kadıköy rıhtıma cami vizesi çıktı

~ 18.11.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Diyanet ve İstanbul Müftülüğü'nün talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy rıhtım bölgesinde 34 bin metrekarelik araziyi ibadet alanına alarak cami yapılmasına onay verdi. Bakanlık camiye neden ihtiyaç duyulduğunu 'büyük cemaatlerle Cuma namazlarının, Bayram namazlarının veya kalabalık kitlelerin katılımıyla cenaze namazların kılınacağı Ulu Cami inşaa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir' ifadeleriyle gereçeklendirdi.

Rıfat Doğan - İleri Haber

Çamlıca Tepesi'ne İstanbul’un her yerinden görülecek şekilde cami inşaatına başlanmasından sonra aynı büyüklükte başka bir camiye daha onay çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy rıhtım bölgesinde otopark olarak kullanılan 34 bin metrekarelik araziyi plan değişikliğiyle ibadet alanına çevirdi.

Bakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul İl Müftülüğü'nün söz konusu alan için daha önce talep ettiği 'Ulu Camii' plan değişikliğini 16 Kasım tarihinde askıya çıkardı. Cami projesine kılıf bulan Bakanlık gerekçe olarak “planlama alanında ve yakın çevresinde Selatin Cami veya Ulu Cami mahiyetinde bir camiinin yer almamasını” gösterdi.

Askıya çıkardığı plan değişikliği notlarında planlama noktasında yeterli sayıda cami bulunmadığını belirten Bakanlık "insanların kısıtlı zamanları zarfında en yakın cami bin metre mesafedeki Sultan 3. Mustafa İskele Camii olduğunu" kaydetti.

DİN KARDEŞLERİMİZ MAĞDUR OLDU

Rıhtıma yaklaşık bin 500 metre uzaklıkta 4 caminin örnek gösterildiği yazıda “Fiziki mekan yetersizliğinden dolayı din kardeşlerimiz büyük bir mağduriyet içerisindedir” ifadelerine yer verdi.

AVRUPA YAKASINDA VAR BU BÖLGEDE DE OLSUN

Bakanlığın imar planı raporlarında oldukça dikkat çeken ifadeler yer aldı. Avrupa yakasındaki cami fazlalığını örnek gösteren Bakanlık benzer bir yoğunluğun soz konusu alanda bulunmadığını belirterek şöyle dedi:

“Avrupa yakasındaki tarihi ve büyük ölçekli dini tesis mekanlarının yoğunluğunun, Anadolu yakasından daha fazla olduğu gibi, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde büyük cemaatlerle Cuma namazlarının, Bayram namazlarının veya kalabalık kitlelerin katılımıyla cenaze namazların kılınacağı Ulu Cami inşaa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir.”

Bakanlık sıraladığı gerekçelerle söz konusu alanın cami projesi için değerlendirmesine karar verildiğini belirtti.

Konu daha önce gündeme gelmiş Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu İleri'ye yaptığı açıklamada şunları ifade etmişti:

"Kadıköylülerin talebi varsa bize belediyeye söylerler, bizde tespit ederiz. Cami ihtiyacı varsa kendimiz yaparız. Ankara'dan gelip yapmalarına gerek yok. Bu biraz seçime dönük bir şey. Anlamak mümkün değil, bu alanda teknik olarak da cami yapmak mümkün değil. O bölgede zaten 5 cami var. İhtiyaç yok yani. "

http://ilerihaber.org/kadikoy-rihtima-cami-vizesi-cikti/25517/

 

Hits: 861