Birlik, vefa, dayanışma: ÇGD Bursa 25 yaşında

~ 04.12.2014, Nazım ALPMAN ~
NAZIM ALPMAN

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Güney Marmara Şubesi (Bursa) 2 Aralık’ta çeyrek yüzyılı geride bıraktı. Gazeteciler yaptıkları işin ruhunda olan “bireysellik” nedeniyle mi bilinmez, örgütlenme konusunda biraz “gevşek” profil verirler.

Örgütlenip bir araya geldikleri sendika ve derneklerini de yeterince koruyup kollamakta isteksiz davranırlar. Böylesi koşullarda Bursalı meslektaşların ÇGD çatısı altında 25 yıl geçirmiş olmaları başlı başına, bir başarı öyküsüdür.

Bursa ÇGD 2 Aralık 2014 Salı gecesi bir etkinlik yaparak gazetecileri ve dostlarını bir araya getirdi. Bir de 25. yıl için özel dergi hazırlamışlardı.

ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal bu sayının başyazısını olduğu gibi şubenin kurucusu Yılmaz Akkılıç’a ayırmıştı.
Bu herkesin “kendini cilaladığı” bir zamanda insanın gözlerini yaşartacak cinsten vefa örneği idi:

Bazıları vardı ki bu kentten gittiklerinde ‘esamileri’ bile okunmaz. Ama bazıları vardır ki, yaşadıkları kente değer katarlar. Onların yoklukları kenti düşünsel olarak yoksullaştırır. İşte kurucu başkanımız Tarihçi-Yazar Yılmaz Akkılıç bu değerlerden biriydi!..

Baysal geçmiş zaman kullanıyordu, çünkü Akkılıç artık hayatta değildi. Kurucu başkanın Bursa için yaptıklarını sıralayıp yazısını yine onunla bitiriyordu:

“Bursa’nın bilge insanını özlüyor ve anıyoruz. Ne güzel olurdu bugün aramızda olup 25. yılımızı görebilseydi!..”

Bursa ÇDG Ödülleri de salı gecesi sahiplerini buldu. Daha önceki yıllarda verilen ödüllerden söz edersek ÇGD Bursa Ödüllerinin niteliği daha iyi ortaya çıkar sanıyorum.

1990’da Eşber Yağmurdereli’ye İnsan Hakları Ödülü verilmişti. 1991’de İsmail Beşikçi’ye Düşünce Özgürlüğü, 1995’te Işık Yurtçu’ya, 1996’da Metin Göktepe’ye, 1997’de Bergama Köylülerine, Cumartesi Anneleri’ne, 2001’de Ahmet Şık’a verilen ödüller Bursa ÇGD’nin belkemikli çizgisini de gösteriyordu.

Bu yıl basın özgürlüğü dalında Soner Yalçın, Eğitim dalında Osman Köseoğlu’na, Kent Kültürü dalında Mümin Ceylan Kütüphanesi’ne, Akademik Başarı dalında Sarphan Uzunoğlu’na, Kenti Tanıtım dalında Eser Yenenler’e Genç Kalemler dalında Hakan Göçmez’e ödül verildi.

Üç ödül daha var ki onları ayrı olarak anlatmalıyım. Spor Ödülü “Bursa’nın Tek Bacaklı Timsahları” olarak takdim edilen Bursa Gücü Ampute Spor Kulübü’ne uygun görüldü. Tek bacaklı gençler en uzun alkışı aldılar. Kulübün başkanı teşekkür konuşmasında şöyle dedi:

-Bizim bu güzel ödülü koyacak lokalimiz yok. Kahvede toplanıp öyle maçlara gidiyoruz. ÇGD Ödülü’nü de o kahveye koyacağız!

Bursa Nilüfer Belediyesi 2009’dan sonra Mahalle Komiteleri kurmuştu. Komiteler seçimle oluşuyordu. Daha önceki örneğiyse 1980 öncesi Fatsa’da Belediye Başkanı Terzi Fikri döneminde hayata geçirilmişti. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “ÇGD Demokratik Katılım Ödülü”nü bu nedenle aldı.

Bir de Çevreye Zarar Verenler için oluşturulmuş “Kara Ödül” vardı. İnegöl Çimento ve Termik Santral kurucusu DOSAB arasında paylaştırıldı.

Bursa ÇGD’nin gençler ve kadınlardan oluşan yönetimi 2 Aralık’ta sadece vefa değil, aynı zamanda yerel gazeteciliğin gelecek için nasıl bir umut olduğunu da gösterdiler:

-Bursa ÇGD’nin 25. yaşı kutlu olsun!

Nazım ALPMAN | Tüm Yazıları
Hits: 1446