İslam ve Demokrasi

~ 03.12.2012, Deniz KAVUKÇUOĞLU ~

Biz bu köşede her İslam ile demokrasi bağdaşmaz dediğimizde kendilerini demokrat sanan kimi İslamcı yazarlarla siyasal İslamın destekçisi liberal demokratlar ateş püskürüyorlar.

Oysa hayat bizi doğruluyor. Mısır örneği ortada; bu yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşlerin aday gösterdiği Hayrat Şatırın adaylığı düşünce, yerine seçilen ve ikinci turda oyların yüzde 51.7sini alarak cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursinin uygulamaları, ikiye ayrılan toplumu bir çatışmaya sürüklüyor.

Müslüman Kardeşlerin çoğunlukta olduğu Kurucu Mecliste önceki gün onaylanan yeni anayasa taslağı, şeriat hükümlerine dayanması nedeniyle laiklerin, Hıristiyanların ve yargının büyük tepkisini çekiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütünden Joe Stork İnsan haklarının korunması konusundaki eleştiriler sürerken anayasa taslağının aceleyle kabul edilmesi büyük sorun yaratacak derken, Uluslararası Af Örgütü de yayımladığı açıklamayla anayasa taslağının Mısırın kadın hakları ve anlatım özgürlüğüne bağlılığı konusunda ciddi soru işaretleri yaratacağını belirtiyor.

***

Tahrir Meydanında toplanan Mursi karşıtları, Cumhurbaşkanının yasalara kendi konumunu güçlendirecek müdahalelerde bulunmasını ve yeni anayasa taslağını protesto ederken, onlardan daha kalabalık olan Müslüman Kardeşler yandaşları da Kahire sokaklarında Mursiye Ülkeyi temizle! Liderimiz, biz seninleyiz! Bizim anayasamız Kurandır! çağrısı yapıyorlar.

Arap Baharı, Mısırda çoktan karakışa dönüşmüş; Müslüman Kardeşler iktidarında ülke bir şeriat devleti karanlığına doğru sürükleniyor.

Mısırda olan bitenler bir dogmalar bütünü olan İslam ile demokrasinin bağdaşamayacağını bir kez daha ortaya koyuyor. Mısırda yaşanan süreç gelenin gideni aratacağını gösteriyor. Batı dünyasının Suriyede Müslüman Kardeşler öncülüğünde ve El Kaide destekli iktidara silah zoruyla el koyma planlarına mesafeli durmasının bir nedeni de bu!

Suriyede Müslüman Kardeşler lehine olası bir iktidar değişikliği yaşanacak olan süreç de Mısırdakinden farklı olmayacak.

***

Suriyede Esad rejimine karşı savaşan şeriatçı ittifakın en büyük destekçilerinden biri de Katar ve Suudi Arabistanın yanı sıra Türkiye. Başbakan ve öbür iktidar sözcüleri konu Suriye oldu mu diktatörün zalimliğinidillerinden düşürmüyorlar, fakat Suriyede halen var olan laikliğin akıbeti konusunda tek söz söylemiyorlar.

Herhalde bunun bir nedeni olmalı, öyle değil mi?

3 Aralık 2012 - Cumhuriyet

Deniz KAVUKÇUOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 1248