İSTANBUL BAROSUNDA SEÇİM HEYECANI

~ 10.10.2012, Av. Ali Musa SARIÇİMEN ~

13/14 Ekim 2012’de Haliç Kongre Merkezinde yapılacak olan 28.884 üyeli İstanbul Barosu Genel Kurulunda, 2012–2014 dönemi için Baro Başkanı ile yönetim, disiplin ve denetim kurulları seçilecek. Gizli oy, açık tasnif esasına göre yapılacak oylamayla Baro Başkanı ile Baro Yönetim Kurulu için 10 asil ve 10 yedek, Baro Disiplin Kurulu için 5 asil, 3 yedek, Baro Denetleme Kurulu için 3 asil, 3 yedek üye seçimi ve ayrıca Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu için 98 asil, 98 yedek delege seçimi yapılacak. Bugün itibarıyla İstanbul Barosu Başkanlığı için adaylığını açıklayan isimler ve temsil ettikleri gruplar ise şöyle:

 
1-ÖNCE İLKE ÇAĞDAŞ AVUKATLAR( Ü.KOCASAKAL) GRUBU- Av.Doç. Dr. Ümit KOCASAKAL:
 (Başkan adayı ve listesi-http://www.istanbulbarosu.org.tr/3.asp)
 
 “Baro’da Ümit var, Ülkemize, ilkemize, cübbemize, sahip çıktık. Sadece hukuku savunduk. Hukuksuzluğa teslim olmadık. Bedelini ödemeye hazırız” söylemiyle seçime katılan, ve şuan ki Baro Yönetimini elinde bulunduran Önce İlke Çağdaş Avukatlar (Ü.Kocasakal) Grubunun Baro Başkan adayı Av. Doç. Dr. Ümit KOCASAKAL. Cumhuriyetçi, Atatürkçü ve laik oldukları, cumhuriyetin temel ilkelerine sahip çıktıkları vurgusuyla öne çıkan grubun başkan adayı Kocasakal ikinci kez Baro Başkanlığına aday. Kocasakal, “Baro yüksek siyaset yapıyor” eleştirilerine “Baro’da alçak değil yüksek siyaset var” diyerek tepkisini gösteriyor. “Biz her şeyi hallettik, hiçbir eksiğimiz ve hatamız olmadı da demiyorum. Ama vicdan gözüyle baktığınızda yaptığımız çok somut şeyler var. Bunu genel kurul takdir edecektir” diyor.
 
“Hiçbir yastık, rahat ve temiz bir vicdandan daha yumuşak ve rahat olamaz” diyen Kocasakal Baroda başkanlık sistemine son verdiklerini, yönetim kurulu kararlarıyla Baroyu yönettiklerini, Baronun hukuk devleti, hak ve özgürlüklerle meslek sorunlarına, meslektaş ve meslek onurunu koruma yükümlülüğünün bir gereği olarak hukuksuzluğa teslim olmadıklarını, bu bağlamda olmak üzere genel olarak Özel Görevli Mahkemelerin(ÖGM) her türlü hukuksuzluklarına karşı geldiklerini, özelde ise bizzat İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne giderek Avukatlara karşı sistemli bir şekilde sürdürülen baskılara karşı çıktıklarını; Ergenekon’da da, Balyoz’da da,  KCK’da da,  HES’te de, TEKEL’de de GDO’larda da, Fetus Okey’ de de,Hayata Dönüş operasyonlarında vb. hepsinde Baro olarak sadece hukuka sahip çıktıklarını, hukuku savunduklarını; 7/24 saat Avukatın yanında olduklarını; 134 yıllık bir rüyayı gerçekleştirerek Kanlıca’da 3,5 dönüm bir arazi üzerinde İstanbul Barosuna yaraşır bir tesis açtıklarını; Sağlıkta devrim yaptıklarını, senelik 120.000 TL’ye kadar yatarak tedavide %80  sağlık güvencesi getirildiğini, eş ve çocukların da buna dahil edildiğini; İstanbul Barosu olarak ambulans satın almayı düşündüklerini; Baro odalarını sil baştan yenilediklerini; Adli yardım ve Zorunlu müdafilikte ücretleri arttırdıklarını; ücretsiz Bilgi Bankası kurduklarını. Yeni çıkan kanunları basıp meslektaşlara ücretsiz dağıttıklarını; Bir bankayla anlaşarak Avukatlara ücretsiz mesleki mesuliyet sigortası sağladıklarını; Baro Tv’i geliştirdiklerini; Çağlayan-Taksim, Çağlayan-Bakırköy, Çağlayan-Kadıköy hatlarında ücretsiz servis uygulaması başlattıklarını; Yeni Avukatlık Kanunu çalışması yaptıklarını ve Baronun görüşünü güncelleştirdiklerini; İstanbul Barosu olarak 1 Mayısta meydanlarda emeğin ve emekçilerin yanında yer aldıklarını; Baro binasını yenileyeceklerini; Yeni dönemde mutlaka bir huzurevi yapacaklarını; İstanbul Barosunun “Darbeci” değil “Harbici” Baro olduğunu; Son dönemde Baroların delege yapısının değiştirilerek işlevsiz kılınmak istendiğini, buna karşı mücadele ettiklerini; Bir kişi hariç aynı yönetim kurulu ile seçime gittiklerini” söylüyor.
 
2002’den bu yana 10 yıldır Baro yönetiminde bulunan ve özellikle ÖGM ve Ergenekon, Balyoz gibi davalardaki duruşuyla ve Cumhuriyetçilik, Atatürkçülük, laiklik vurgusuyla
dikkatleri üzerine çeken Önce İlke Çağdaş Avukatlar (Kocasakal) Gurubu Av.Başar Yaltı dışında mevcut yönetile aynı kadroyla seçime giriyor.  
 
 
2- ÖNCE İLKE ÇAĞDAŞ AVUKATLAR(M.AYDIN) GRUBU-Av.Muammer AYDIN:
 
Ümit Kocasakal’ın grubuyla aynı isimle seçime katılacak olan Önce İlke Çağdaş Avukatlar (M.Aydın) Grubunun Baro Başkan adayı ise 2008-2010 döneminde İstanbul Barosu Başkanlığını yapmış olan Av.Muammer AYDIN. O’da bir dönem arayla ikinci kez Baro Başkanlığına aday oluyor. Bu grup, bir önceki grupla çok farklı bir söyleme sahip değil. Her iki grup da Cumhuriyetçi, Atatürkçü ve laik denen kesimden oy alacağını umuyor.2010’da 2. sırada seçimi kaybeden ve Başkanlığı Ümit Kocasakal’a kaptıran Muammer Aydın’ın bu seçimde rakibi karşısında nasıl bir varlık göstereceği merak konusu. Bu seçim Muammer Aydın için tam anlamıyla deyim yerindeyse bir varlık/yokluk arenası olacak. Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunu kimin temsil ettiği bu seçim sonunda netlik kazanacak.
 
3-ÇAG-KAV-ÖHP GRUBU- Av. Filiz KERESTECİOĞLU:
 
“Bizler %99’uz…Bizler kadın; Bizler mesleğe başlayan genç; Bizler ücretli çalışan işçi ya da işsiz; Bizler tek başımıza ya da ortak büroda serbest çalışan; Bizler stajyer; Bizler CMK servisinde, adli yardımda görev alan, kamuda çalışan avukatlarız,yani bizler avukatların %99’uyuz, %99’un baro başkan adayı” söylemiyle seçime katılan Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar ve Özgürlükçü Hukuk Platformu olarak bir araya gelerek seçim ittifakına giden grubun adayı ise Av. Filiz KERESTECİOĞLU. “Baroda tek taraflı ve muhafazakâr bir siyaset sürdürüldüğünü, yargıda kadınlara karşı tutumda ciddi bir sakatlık olduğunu” söyleyen Av. Filiz KERESTECİOĞLUbaşörtülü avukatların adliyede bulunmasında sakınca görmediğini ve mevcut Baro yönetiminin militarist ve ırkçı söylemlere varan ifadeler kullandığını, öfkenin değil barışın dilini Baroda hakim kılacaklarını” ifade ediyor.Kadın hakları savunuculuğu ve feminist kimliğiyle öne çıkınKerestecioğlu “Baroların artık bir tür ele geçirilmesi gereken mevziler olarak görülmeye başlandığını ve barolarda yüksek siyaset yapıldığını” belirtiyor. Bu söylemleriyle Av. Filiz Kerestecioğlu “liberal sol” aday olarak öne çıkıyor. İttifak gruplarının her birinin 2010 seçiminde aldıkları oy oranına baktığımızda bu seçimde İstanbul Barosu Yönetimini elde etmeleri için 2010’da aldıkları oy oranının üstüne çıkmaları gerekiyor. Ancak, gene de seçime katılma oranı ve diğer gruplarda oyların dengeli dağılımı halinde ittifak geçmişteki oy oranıyla öne çıkabilir. Bu seçim aynı zamanda ÇAG içinde ciddi bir sınav niteliğinde. 2002 yılından bu yana âdeta sürekli kan kaybeden, eriyen ÇAG, bu seçimde 2008 ve 2010 seçimlerinde gruptan ayrılan diğer gruplarla yaptığı ittifakla kendini toparlamayı ve seçime ağırlığını koymayı umuyor.
 
4-HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ PLATFORMU Av. Rıza SAKA
 
“Baroda değişim zamanı; Baronun üzerindeki “Darbeci Baro!” yaftasını kaldırmak için; Demokrat Bir Baro için; Adil bir Yargı düzeni ve adil yargılama için; Avukatlık mesleğinin onuru ve saygınlığı için” söylemiyle seçime katılan Hukukun Üstünlüğü Platformu, geçmiş seçimlerde muhafazakar kesimi temsil iddiasındaki ÇAĞRI Grubunun yerini almış, Onun devamı bir grup. Grubun adayı ise Av. Rıza SAKA. Mevcut Baro yönetimini gündemdeki davalara ilişkin tutumu nedeniyle “Darbeci Baro yaftasını kaldıracağız” sloganıyla dolaylı yoldan, ciddi şekilde eleştiren Av. Rıza SAKA."İstanbul’un uluslararası hukuk merkezi olması için çaba sarf edilmesi gerektiğini; İstanbul’u uluslararası hukuk merkezi haline getirmek istediklerini, bu nedenle gerek orta doğuya gerek balkanlara gerekse dünyanın her bir bölgesine hukuk üretebilecek oradaki hukuki problemlere karşılıklı olarak müzakereler yoluyla çözümler üretebilecek yeni içtihatlar oluşturabilecek Yargıtay’ın da üstünde içtihatlar oluşturabilecek, hukukta önder ve öncü olabilecek bir Baro hedeflediğini “ söylüyor.  Hukukun Üstünlüğü Platformu muhafazakar kesimi temsil iddiasıyla seçime katılıyor ve bu nedenle özellikle muhafazakar kesimden oy olacağını umuyor. Diğer grupların adaylarını ekrana çıkarmayan TRT’nin, Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı Av. Rıza SAKA’ya kapısını sonuna kadar açmış olduğunu ve özel bir ilgisi olduğunu görüyoruz.
 
Seçime katılan gruplar arasında Çağdaş Avukatlar Grubu ile ilgili kafa karışıklığına yol açmaması için grubun geçmişinden kısaca söz etmek istiyoruz:
 
Kısa adı ÇAG olan Çağdaş Avukatlar Grubunun geçmişi 1975’e dayanıyor. ÇAG’ın ilk Baro Başkanı Orhan Apaydın. Turgut Kazan’dan sonra ÇAG’ın son dönem Baro Başkanı ise Yücel Sayman.1998 seçimlerine gidildiğinde radikal grupları bünyesinde barındırdığı ve Atatürk ilke ve inkılaplarına, cumhuriyetin temel değerlerine “yeterince” önem vermediğinden ve ilkeleri olmadığından bahisle bir kısım Avukat ÇAG’dan ayrılıyor ve Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adıyla yeni bir grup kuruyorlar. Bu grup dün olduğu gibi bugün de Kemalizm’in ilkelerine sahip çıktığını, Cumhuriyetçiliği, Atatürkçülüğü ve laikliği savunduklarını ileri sürmektedir.
 
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, iki dönem muhalefette kaldıktan sonra çok geçmeden 2002 seçiminde Baro Yönetimini kazanıyor. Önce İlke Grubu daha sonra 2002-2004, 2004-2006, 2006-2008 kesintisiz üç dönem Av. Kazım Kolcuoğlu’yla, 2008-2010 Av. Muhammer Aydın’la ve son olarak 2010-2012 Ümit Kocasakal’la İstanbul Barosunun yönetiminde kesintisiz 10 yıl boyunca yer almıştır. Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu 2010 seçimine aynı adla ancak “Ü.Kocasakal” ve “M.Aydın” olmak üzere ikiye bölünmüş halde farklı iki grup halinde katılacaktır. M. Aydın grubu, Ü.Kocasakal’ı ve grubunu “Önce İlke”nin ilkelerine, Atatürk ilke ve inkılaplarına, cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmamakla suçlarken; Ü.Kocasakal Grubu da M.Aydın grubunu iktidara yanaşmakla, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmamakla ve özellikle cemaatçileri barındırmakla, cemaatçilikle suçlayacaktır. Bu haliyle 2010 seçimine giren Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubundan, Ü.Kocasakal Grubu oyların %30.68 ‘ini alarak 6.080 oyla seçimi kazanır. Hemen ardından M.Aydın Grubu oyların %22.80’ini alarak 4.520 oyla ikinci olur. Her iki grup için de bu sonuçlar büyük bir sürpriz olacaktır. Böylece Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunu temsil iddiasındaki her iki grubun deyim yerindeyse hesaplaşması 2012 seçimine ertelenmiştir. Bu nedenle 2012 seçimi bir yönüyle “Önce İlke” tabelasını bu gruplardan kimin taşıyacağını belirleyecektir. 
 
ÇAG’dan ilk büyük kopuş bu şekliyle 1998 yılında Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adıyla yaşanırken, daha sonraki yıllarda küçük bazı gruplar dışında 2008 seçimi öncesi Katılımcı Avukatlar (KAV), 2010 seçiminde ise Özgürlükçü Hukuk Platformu(ÖHP) adıyla ÇAG’dan kopuşlar yaşanır. Bugün bu gruplar, ÇAG, KAV ve ÖHP seçim ittifakı yaparak Av. Filiz KERESTECİOĞLU başkanlığında 2012 seçimine “birlikte” katılmaktadırlar. 
 
İstanbul Barosunun geçmiş dönemdeki seçimlerine ilişkin resmi verilere göz attığımızda, sırasıyla şöyle bir manzara karşımıza çıkıyor:
 
I- 2002 SEÇİM DÖNEMİ:
 
2002-2004 dönemi için, 19/20 Ekim 2002 tarihinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yapılan seçime baktığımızda, İstanbul Barosuna kayıtlı toplam 16.636 üyeden 7.116 Avukatın sandıkta oy kullandığını ve seçime katılım oranının %42.77 olduğunu görüyoruz.
 
Bu seçimde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av.Kazım Kolcuoğlu oyların %44.84’nü alarak 3.191 oyla Baro Başkanı seçiliyor. Böylece Önce İlke Grubu 2002 seçimiyle ilk kez Baro Yönetiminde yer almış oluyor. Bu seçimde Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Mert-Er Karagülle’nin oyların %40.43’nü alarak 2.877 oyla 2.ci; Çağrı Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av. Hasan Mollaoğlu’nun oyların %14.72’sini alarak 1.048 oyla 3. sırada yer aldığını görüyoruz.
 
II-2004 SEÇİM DÖNEMİ:
 
2004-2006 dönemi için 23/24 Ekim 2004 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan seçime göz attığımızda İstanbul Barosuna kayıtlı toplam 18.530 üyeden 12.347 Avukatın sandıkta oy kullandığını ve seçime katılım oranının %66.63 olduğunu görüyoruz.
 
Bu seçimde ikinci kez aday olan Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av.Kazım Kolcuoğlu oyların %40.26’sını alarak 4.972 oyla ikinci kez Baro Başkanı seçilmiş ve böylece Önce İlke Grubu 2. dönem Baro Yönetimini almıştır. Bu seçimde Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Av.Bahri Bayram Belen’in oyların %31.19’nu alarak 3.852 oyla 2.ci; Çağrı Avukatlar Grubu adayı Av. Muharrem Balcı’nın oyların %19.36’sını alarak 2.391 oyla 3.cü.; Hukuk Grubu adayı Prof.Dr.Ferit Hakan Baykal’ın oyların %07.03’nü alarak 869 oyla 4.cü; Baroda Birlik Grubu adayı Av. Mustafa Kuran’ın oyların %02.13’ni alarak 263 oyla 5.ci sırada yer aldığını görüyoruz.
 
Bir önceki seçime göre 2004 seçiminde seçime katılım oranının yaklaşık %22 oranında artığını; Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun yaklaşık %2’lik oy kaybına uğramasına rağmen seçimi kazandığını, Çağdaş Avukatlar Grubunun(ÇAG) yaklaşık %9’luk oranda ciddi bir oy kaybına uğradığını, buna karşılık Çağrı Avukatlar Grubunun yaklaşık %5 oranında oyunu arttırdığını görüyoruz.
 
III- 2006 SEÇİM DÖNEMİ:
 
2006-2008 dönemi için 14/15 Ekim 2006 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan seçime göz attığımızda İstanbul Barosuna kayıtlı toplam 21.309 üyeden 15.555 Avukatın sandıkta oy kullandığını 294 oyun geçersiz ve 15.261 oyun geçerli kabul edildiğini, seçime katılım oranının ise % 72.99 olduğunu görüyoruz.
 
Bu seçimde üçüncü kez aday olan Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av.Kazım Kolcuoğlu geçerli oyların % 41.20’sini alarak 6.288 oyla üçüncü kez Baro Başkanı seçilmiş ve böylece Önce İlke Grubu 3.dönem Baro Yönetimini almıştır. Bu seçimde Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan adayı Yücel Sayman’ın geçerli oyların %31.70’ni alarak 4.838 oyla 2.ci; Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkan adayı Av. Satılmış Şahin’in geçerli oyların %18.58’ni alarak 2.836 oyla 3. cü; Hukuk Grubu adayı Prof.Dr.Ferit Hakan Baykal’ın geçerli oyların %06.61’ni alarak 1.010 oyla 4.cü; Savunma Avukatları Grubu adayı Muhittin Köylüoğlu’nun oyların %0.07’ünü alarak 111 oyla 5. sırada yer aldığını görüyoruz.
 
2006 seçiminde bir önceki seçime göre seçime katılım oranının yaklaşık %6 oranında arttığını; Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun oyunu yaklaşık %1 arttırdığını, Çağdaş Avukatlar Grubunun(ÇAG) ve Hukukun Üstünlüğü Grubunun ise oy oranlarını koruduğunu görüyoruz. Bu seçimle Av. Kazım Kolcuoğlu 2002 – 2004, 2004 – 2006 ve 2006-2008 olmak üzere üç dönem üst üste başkan seçilmiştir.
 
IV- 2008 SEÇİM DÖNEMİ:
 
2008-2010 dönemi için 25/26 Ekim 2008 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan seçime baktığımızda İstanbul Barosuna kayıtlı toplam 23.573 üyeden 16.870 avukatın sandıkta oy kullandığını ve seçime katılma oranının %71.56 olduğunu görüyoruz.
 
Bu seçimde Av.Kazım Kolcuoğlu’nun sağlık sorunları sebebiyle aday olmaması nedeniyle grup Av. Muammer Aydın’ı aday göstermiş ve seçimde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Av.Muammer Aydın oyların %33.30’nu alarak 5.619 oyla Baro Başkanı seçilmiş ve böylece Önce İlke Grubu 4.dönem Baro Yönetimini almıştır. Bu seçimde Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Kemal Aytaç’ın, oyların %25.85’ni alarak 4.362 oyla 2.ci; Hukukun Üstünlüğü Grubu adayı İshak Sadi Çarsancaklı’nın, oyların %21.63’ünü alarak 3.649 oyla 3.cü; Katılımcı Avukatlar Grubu adayı Mebuse Tekay’ın, oyların %14.52’sini alarak 2.450 oyla 4.cü; Çağdaş Avukatlar Birliği adayı Uğur Yetimoğlu’nun oyların %03.31’ni alarak 559 oyla 5.ci; Savunma Avukatları adayı Muhittin Köylüoğlu’nun oyların %01.36’sını alarak 231 oyla 6. sırada yer aldığını görüyoruz.
 
2008 seçiminde bir önceki seçime göre seçime katılım oranının aynı kaldığını; Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun ciddi oranda %8 oy kaybına uğradığını, buna rağmen seçimi kazandığını; Çağdaş Avukatlar Grubu(ÇAG)’daki kan kaybının, gruptaki kopuşlarla birlikte devam ettiğini %6’lık bir kayıpla 2002’den sonraki gerilemeyle birlikte toplam %15 oy kaybettiğini buna karşılık Hukukun Üstünlüğü Grubunun az da olsa %3’lük bir oy artışı sağladığını görüyoruz.
 
 
V- 2010 SEÇİM DÖNEMİ:
 
2010-2012 dönemi için 6/7 Kasım 2010 tarihinde Haliç Kongre Merkezinde yapılan seçime göz attığımızda İstanbul Barosuna kayıtlı 25.892 üyeden 19.816 avukatın sandıkta oy kullandığını ve seçime katılım oranın %76.53 olduğunu görüyoruz.
 
Bu seçimde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun ikiye bölünerek, Ü.Kocasakal’ın ve M.Aydın’ın Başkan adaylığında, aynı grubu temsil iddiasıyla iki farklı listeyle seçime girdiğini görüyoruz. Seçim sonucunda, Önce İlke Çağdaş Avukatlar(Ü.Kocasakal)Grubu adayı Av.Doç.Dr. Ümit Kocasakal oyların %30.68’ni alarak 6.080 oyla Baro Başkanı seçilmiş ve Önce İlke Grubu 5.dönem Baro Yönetimini elde etmiştir. Bu seçimde Önce İlke Çağdaş Avukatlar (M.Aydın) Grubu adayı Av.Muammer Aydın’ın oyların %22.80’ni alarak 4.520 oyla 2.ci; Hukukun Üstünlüğü Grubu adayı Av.Satılmış Şahin’in oyların %20.46’nı alarak 4.055 oyla 3.cü; Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Kemal Aytaç’ın oyların %16.38’ni alarak 3.247 oyla 4.cü; Katılımcı Avukatlar Grubu adayı Av.Mustafa Kemal Güngör’ün oyların %6.23’nü alarak 1.236 oyla 5.ci; Özgürlükçü Hukukçular Platformu adayı Av. Fevzi Çakmak’ın oyların %3.27’ni alarak 678 oyla 6. sırada yer aldığını görüyoruz. 
 
2010’da seçime katılım oranının çok daha yükseldiğini, katılımın bir önceki seçime göre %4 arttığını; ikiye bölünmüş halde seçime giren Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubunun oyunu ciddi oranda arttırarak toplamda oyların %52’sini aldığını, Çağdaş Avukatlar Grubu(ÇAG)’daki kan kaybının artarak devam ettiğini ve bir önceki seçime göre %9’luk bir kayıpla 2002’den sonraki gerilemeyle birlikte toplamda %24 oy kaybettiğini, keza KAV’ın bir önceki seçime göre %8 oranında oy kaybına uğradığını, buna karşılık Hukukun Üstünlüğü Platformunun oyunu koruduğunu görüyoruz.
 
İstanbul barosunun geçmiş dönem seçimlerine baktığımızda ÇAG’ın azalan bir grafik çizerek ciddi bir oy erezyonuna uğradığını görüyoruz. 2010 seçiminde matematiksel olarak ÇAG-KAV ve ÖHP ittifakının toplamda %26.04’lük oranla 5.161 oy aldığını görüyoruz. Yeri gelmişken sosyal olgularda matematik hesaplamaların birebir sonuç vermediğini de belirtmek isteriz. 
 
VI- 2012 SEÇİM DÖNEMİ:
 
14 Ekim 2012 Pazar günü yapılacak seçimde İstanbul Barosuna kayıtlı 28.884 avukat oy kullanacak. 1136 s. Avukatlık Yasası’nın 87/2. maddesi gereğince en az mevcudun % 10’unu oluşturan 2.888 üyenin katılımıyla toplanacak olan Genel Kurulda en fazla oy alan aday ve listesi seçimi kazanmış olacak. 
 
Bu arada yeri gelmişken, İstanbul Barosuna kayıtlı kadın avukat sayısının 2002’de %34 iken 2012’de %42’e çıktığını, 10 yılda kadın avukat sayısında %8’lik bir artış olduğunu, diğer yandan yaş dağılımında 6.088 kişiyle 30-35 yaş grubu ve 5.714 kişiyle 25-30 yaş grubunun ağırlıklı olarak seçime katılacağını, Baroya kayıtlı 30 yaş altı 6.360, 40 yaş altı ise 16.724 Avukatın bulunduğunu belirtmek isteriz.
 
Bu seçimde de “Ü.Kocasakal” ve “M.Aydın” grubu 2010’daki gibi Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adıyla seçime giriyor.  Bu seçimin sonucu iki grup arasındaki çekişmeye de son verecek gibi ve “Önce İlkeyi kim temsil ediyor” sorusuna yanıt olmuş olacak. Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu bu haliyle seçime girerken, ÇAG,KAV ve ÖHP Av. Filiz Kerestecioğlu Başkan adaylığında seçime ittifakla, birlik halinde giriyor. Bu birlikteliğin ne getireceği de merak konusu ancak ittifak bileşenleri bu sefer seçimden iyi bir sonuç elde edeceğini umuyor. Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı Rıza Saka ise muhafazakar kesimi temsil iddiasıyla seçime giriyor ve önceki dönem oylarını arttırma düşüncesinde ve Önce ilke Çağdaş Avukatlar Grubundaki “kapışmadan” doğacak çatlaktan sonuç almayı, aradan sıyrılmayı umuyor. Seçimin bu üç grup arasında, Önce İlke Çağdaş Avukatlar (Kocasakal) Grubu ve ÇAG-KAV-ÖHP İttifakı ile Hukukun Üstünlüğü Platformu arasında geçeceği bekleniyor.
 
Sonuç olarak, Türkiye’nin 2000’li yıllarına damgasını vuran, tarikat, cemaat, darbe ve terör tartışmaları arasında 3 Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelen AKP, o günden bu güne ülkeyi yönetirken aynı yılın 20 Ekiminde İstanbul Barosu Yönetimine gelen Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu da 2002’den beri İstanbul Barosunu yönetiyor. Son söz olarak bu vesileyle seçime katılan gruplara ve başkan adaylarına başarılar diliyorum.
 
Av. Ali Musa SARIÇİMEN | Tüm Yazıları
Hits: 3878