Hizmetler ve Falsolar

~ 04.11.2011, Mümtaz SOYSAL ~
DAHA önce de vurgulandığı gibi, iktidar partisinin yerel ve genel seçimlerdeki başarısı, özetle, vatandaşın günlük yaşamını kolaylaştıran hizmetleri gelip geçmiş bütün partilerden üstün bir beceriyle yerine getiriyor olmasından ileri gelir. Öyle ki, seçim günü sandığa giden vatandaşların büyük bölümü ailenin sağlık sorunları, çocukların okul durumları, yeni yetişenlerin iş bulma dertleri bakımından beklentilerinin ne ölçüde karşılandığını zihinlerinde şöyle bir tartarlar, genellikle memnun olduklarını düşünüp oylarını kendilerine bu memnunluğu veren iktidardan yana kullanırlar.
Sıradan ve ortalama vatandaşların bu tercihinde ne dünyadaki genel siyasal durum, ne devletin dış politikası, ne ülke ekonomisinin gidişi rol oynar, ne de cumhuriyetin akıbeti gibi derin konular. Seçim günü sandık yolundaki vatandaş zihninin çalışması ile hükümet kararlarına, parti tartışmalarına ve lider nutukları gibi olaylara ilişkin gelip geçici değerlendirmeler arasında büyük fark vardır. Çünkü, bunlar büyük bir grafik tablosundaki küçük zigzaglar gibidir; seçim günündeki seçmen bu zigzaglara değil, grafiğin ana çizgisine bakar.
Ancak, böyle bir gözlem küçük zikzak çizgilerinin büsbütün önemsiz olduğu anlamına gelmemeli. Zira, iktidar döneminin herhangi bir aşamasındaki politika yanlışları ya da falsoları yüzünden inişe geçen iktidarın/grafik çizgisi bambaşka bir ya da birkaç çizginin inişe girişiyle kesişirse, bir bakarsınız, bu “konjonktür” noktasında ortaya çıkan beklenmedik bir gerilim dramatik durumlara yol açıp iktidarın başını derde sokabilir. Falsoların çoğalması, her iktidar için tehlikelidir.
Galiba, falsoları çoğalan AKP bu tehlike sınırına yaklaşmakta.
Van depreminde dış yardımın önce reddedilip sonra kabul edilişi onur kırıcı bir falso değil mi?
Yardım malzemesinin yağmalanmasını ve çadır kargaşasını önleyemeyiş genel hizmet başarısını gölgeleyen bir falso olmadı mı?
Cumhuriyet kutlamalarının durdurulması, asker resmigeçitlerini önleyen yönüyle, zihinlerde kuşkular yaratan büyük bir falso değil mi?
Falso örnekleri daha da çoğaltılabilir. Seçim başarısıyla ve yandaş medyanın övgüleriyle başı dönen iktidar falso üstüne falso yaparken herhangi bir ters konjonktürde başına neler gelebileceğini pek düşünmez ve o konjonktür oluşunca kolayca yıkılıverir.

(Cumhuriyet)

Mümtaz SOYSAL | Tüm Yazıları
Hits: 1491