40. Paralel

~ 10.08.2011, Mine KIRIKKANAT ~

Cumhuriyet okurları, özel insanlardır. Bilgiye açılan merakları tükenmez. Makina Yüksek Mühendisi Turhan Yurdun, işte böyle bir Cumhuriyet okuru.

24 Temmuz’da yayımlanan Elifin Kırkıncı Yıldızıbaşlıklı yazım üzerine, tarihle coğrafyanın çakıştığı bir yeryüzü gizemi, 40. Paralel hakkındaki araştırmasını göndermiş. Vardığı sonuçlar, gerçekten şaşırtıcı bir olaylar dizini:

Homeros’un İlyada destanından yola çıkarak yapılan kazılarda varlığı kanıtlanan Truva antik sitesi, tam 40. Paralel üstünde yer alıyor.

Hitit başkenti Hattuşaş da tam 40. Paralel üzerinde.

Frigya uygarlığının yazılı kanıtı Yazılıkaya, 40. Paralel üzerinde.

Anadolu’daki Ermeni uygarlığının görkemli kalıtlarından Ani harabeleri, 40. Paralel üzerindedir...

***

Batı Asya’dan göç eden Türk boyları, Süleyman Şah önderliğinde Batı Hazar’dan Fırat kıyılarına gelir. Süleyman Şah nehri geçerken hayatını kaybeder ve Caber Kalesi’ne defnedilir. Oğullarının bir kısmı Selçuklu hükümdarının izniyle Çubuk Ovası’na yerleşir. Çubuklu Ovası, tam 40. Paralelüzerindedir.

Anadolu Selçuklu hükümdarının izniyle Oğuz-Kayı-Kınık boyları Söğüt’e yerleştirilir. Ertuğrul Gazi Bey’in önderliğindeki boy, 400 topak çadırı ile bölgeye yerleşir ve büyür. Aynı tarihte Şeyh Edebali de eski adıyla İt Burnu, yeni adıyla Uludere köyünde yaşamaktadır. Söğüt tam 40. Paralel üzerindedir.

Yıl 1402. Yıldırım Bayezid orduları, Timurlenk’in ordusu ve filleriyle savaşır. Yıldırım Bayezid, Çubuk Ovası’ndaki savaşı sağ ve sol cenahta yardımcı kolların saf değiştirmesiyle kaybeder. Fetret devri başlar. Çubuk Ovası nerededir? Elbette 40. Paralel üzerinde...

Yıl 1462. Fatih Sultan Mehmet, engin bir tarih bilgisine sahiptir. Homeros’u okumuştur. İstanbul’un fethi sonrası Çanakkale taraflarına gider, İlyada’da tarif edilen ve Truva’nın bulunması olası yerleri gezerken Hektorun intikamını aldımder. Bu sözleri söylerken, elbette 40. Paralelüzerindedir...

***

Yıl 1912. Trablus gazisi Mustafa Kemal Balkan savaşı sonrası Truva’yı gezer ve bölgeyi inceler. Arazi yapısı hakkında olası savunma için bilgi alır ve çizimlerini yaparken tam 40. Paralel üzerinde durmaktadır.

1915 yılına gelindiğinde, Miralay Mustafa Kemal Çanakkale’de savaşmaktadır ve düşmanın asıl amacının Anadolu’yu istila etmek değil, İstanbul’u geri almak olduğunu biliyordur. Çanakkale Zaferi sonrası, Hektorun intikamını ben de aldım dediği iddia edilir. Gerek savaş planlarını yaparken, gerekse savaşırken, zaten hep 40. Paralel çevresindedir.

Yıl 1921. Söğüt, Gündüzbey Köyü. Metristepe. İntikamtepe. Yunan ordusu yakarak, yıkarak ilerlemektedir. Ordusu dağıtılan Türk halkı, sınırlı olanaklarıyla milis güçleri oluşturmuştur. Silah olarak kullanılabilecek ne varsa; yaba, kazma, balta, bıçak, satır, av tüfeği vb Söğüt meydanına yığılır. Milis gücünün adı Ertuğrul Taburudur. İlk sıcak temas Gündüzbey köyünde başlar. 3500 kişilik taburdan sabaha sadece 50-60 yiğit kalır. Geri birliklerden gelen yardımla düşman önce Metristepe’de ve sonra İnönü yakınlarındaki (sadece 2 km.) İntikamtepe’de bozguna uğratılır. Gazi Mustafa Kemal’in, İsmet Paşa’nın zaferini Siz sadece düşmanı yenmekle kalmayıp milletin makûs talihini de yendinizsözleriyle kutladığı savaşın başlangıç yeri tam 40. Paralel üzerindedir.

***

1923 yılına gelinir. Savaş yıllarındaki karargâh kenti (gerçekte kasaba boyutunda) Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’ne başkent olur. Ankara, tam da 40. Paralel üzerindedir... Ve yeni başkentte, devleti devlet yapan kurumsal yapılar, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Meclis, Başbakanlık, Bakanlıklar ve Elçilikler, nasılsa 40. Paralel üstüne denk getirilmiştir.

Atatürk’ün yeryüzündeki son mekânı Anıtkabir, 40. Paralel üzerindedir.

(Cumhuriyet 10.08.2011)

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 3298