Dokunulmazlık masalı

~ 14.04.2016, Ali Rıza AYDIN ~

İçinde yaşanılan vahim duruma ve geleceksizliğe bakıldığında, milletvekillerinin dokunulmazlık polemikleri ve AKP tarafından bir kereye mahsus olmak üzere verilen dokunulmazlığı kaldırma teklifi “bir masal bölümü” olmaktan öte anlam taşımıyor: hem uyutma hem de baskı masalı…

AKP anlatıyor, muhalefet dinliyor; AKP adım atıyor, muhalefet peşine takılıyor. Düzen siyasetinin kısır döngüsü… 

Anayasaya en tehlikeli müdahale, zamana, olaya ve kişilere göre geçici maddeler eklenmesidir. Bu tür geçici maddeler, “anayasa bir kere delinmekle bir şey olmaz”ları çoğaltıcı etki yaratır ve anayasayı sıradanlaştırır. 

Dokunulmazlığın “iyi demokrasi” yaklaşımı, “iktidar çoğunluğunun muhalefet milletvekilleri üzerinde kurabileceği olası baskı”nın önlenmesi olarak anlatılır. Bu önlem, temsili demokrasinin koruyucusudur. Çoğunluk “baskı” aracı olarak kullanmasın diye milletvekilliği döneminde “cezalandırma ertelemesi”ne gidilir.

AKP, verdiği Anayasa teklifiyle bu korumayı kaldırıyor ve muhalefet milletvekilleri üzerinde baskı kuruyor. Teklifin verildiği tarih itibariyle fezleke sayısındaki avantajını kullanıyor. 

Milletvekilleri için yargı yolu tıkalıydı; geçici olarak açılacak.  Avantaj, AKP’ye dönüştürülen yargı ile sağladı. Toplumun gözünün önünde yaşananlar, yine toplumun gözünün önünde “işleme alınmama”, “yetkisizlik”, “takipsizlik” kararlarına takıldı kaldı.

Masalın birinci bölümü, hırsızlığı, yolsuzluğu, talanı, cinayetleri, katliamları, savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları temize çıkarıyor.  

AKP tarafından infaz edilerek AKP koruyucusu yapılan yargı, şimdi muhalefet için kolları sıvayacak, AKP’nin yargısız infazlarının konu mankeni olarak görev yapacak.

Masalın ikinci bölümünde, AKP’nin teklifiyle, Meclis’in elindeki “dokunulmazlığın kaldırılması” yetkisi elinden alınıyor. Bu takdir yetkisi kullanılmadığı zaman yani dokunulmazlığı kaldırılması kararı olmadığı zaman, bu karar üzerindeki Anayasa Mahkemesi denetimi de boşa düşüyor. Anayasa Mahkemesi, ne isnadın ciddiliğini ne de siyasi kötü niyeti denetleyebilecek.

Teklifin gerekçesi de masalı zenginleştiriyor. 

Gerekçede; “Türkiye, tarihinin en büyük ve en kapsamlı terörle mücadelesini yürütürken, bazı milletvekillerinin seçilmeden önce ya da seçildikten sonra yapmış oldukları teröre manevi ve moral destek manasındaki açıklamaları, bazı milletvekillerinin teröre ve teröristlere fiili manada destek ve yardımları, bazı milletvekillerinin ise şiddet çağrıları kamuoyunda büyük infial meydana getirmektedir. Türkiye kamuoyu, milletvekillerinden, her şeyden önce, terörü ve teröristi destekleyen, şiddete çağrı yapan milletvekillerinin dokunulmazlığı istismar ettiğini düşünmekte, bu tür fiilleri olanların yargılanmasına Meclis tarafından izin verilmesini talep etmektedir. Böyle bir talep karşısında, Meclisin sessiz kalması düşünülemez. Nitekim, birçok milletvekili, siyasi partilerin yöneticileri dokunulmazlık dosyalarının ele alınmasını ve dokunulmazlıkların kaldırılmasını talep etmiştir” deniliyor.

Bu gerekçenin anlamı, yargılanıp hüküm giymesi sağlanacak üyelerin milletvekilliklerinin düşmesine zemin hazırlıyor.

Ve masalın üçüncü bölümüne, “ara seçim” tuzağına yol açılıyor.  7 Haziran’dan 1 Kasım’a AKP kazancına kazanç katılacak.

AKP, 2002 yılında Anayasa’ya eklenen bir ara seçim fıkrası ile liderini milletvekili yapmıştı. “Siirt ili ara seçimi” olarak uygulama tarihine geçen bu fıkra, muhalefetin desteğiyle AKP döneminin Anayasa’ya ilk el atışı olmuştu. Bu el atışlar hep sürdü. 

Bu seferki olası ara seçim ciddi bir aritmetik hesabına dayanıyor ve liderini başkan olarak görmek isteyen, parlamentoyu yok sayan AKP düzeninin anayasasını yapacak sayıya kilitleniyor.   

Dokunulmazlık masalı, sömürü düzeninin siyasi temsilcilerinin iç çelişki bile denilemeyecek polemiklerinin kötü görüntüsünden başka bir şey değil. Bin bir gece masallarının pabucu, karanlığın korku ve sindirme masallarıyla dama atılıyor. 

Karanlığa meydan okuyanların (http://haber.sol.org.tr/toplum/komunist-parti-bulusmasi-karanliga-meydan...)  masallarla geçirecek zamanları yok ve masallarla uyutulmak istemeyenlere kapıları açık.

 

solhaber

Ali Rıza AYDIN | Tüm Yazıları
Hits: 1343