Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Muammer Aydın: 'Tutuklu Polislere Yemek İzni Verdi Diye Hâkimi Sürdüler'

~ 11.02.2016, Yeni Yaklaşımlar ~

Yolsuzluk soruşturmalarını yürüttükleri için tutuklanan ve darbeyle suçlanan polislerin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasında bir skandal ortaya çıktı. Tutuklu Polislerin yemek yemesine izin veren üye hâkim ile savcının görev yeri, duruşmaya bir gün kala HSYK tarafından değiştirildi.

Ağır ceza hâkimliğinden alınan Murat Özadenç, İstanbul 14. İş Mahkemesi'ne gönderildi. Yerine ise 6. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Yusuf Doğan getirildi. Duruşma Savcısı Abbas Temiz'in yerini ise savcı Yavuz Pehlivan aldı.

Mahkemeye yapılan skandal müdahaleyi açıklayan Yakub Saygılı'nın avukatı eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Muammer Aydın, üye hâkim Özadenç'in ilk duruşmada tutuklu isimlerin yemek yemesine izin verdiği için görevden alındığını kaydetti. Kamuoyuna açıklama yapılmasını isteyen avukat Aydın, “Böylesine insani bir karar verdiği için hakim görevden alınarak tenzili rütbeyle iş mahkemesine gönderilmiş. Hâkimin değiştirilmesine de itiraz ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

6 Ocak'ta yapılan ilk duruşmaya verilen arada avukatlar, tutuklu polislere yemek verilmediği, mahkemenin bu konuda imkân sağlamasını talep etmişti. Ancak mahkeme başkanı Ahmet Civelek, talebi karara bağlamadan salondan ayrılmıştı. Tutuklulardan Hüseyin Korkmaz, “Bizim yemek yememizin size nasıl bir zararı olabilir? Su bile yok mu?” diye tepki göstermişti.

Üye hâkim Murat Özadenç, bunun üzerine jandarmaya, tutukluların yemek yemesine imkân sağlanması talimatı vermişti. Bu talimatı nedeniyle görevden alınan hâkimin eski kararları tutuklu polislerin aleyhindeydi. Hakim Özadenç, polislerin reddihakim taleplerinin reddi ve tutuklu kalmaları yönünde oy kullanmıştı.

‘GİZLİ BİR EL MÜDAHALE EDİYOR'

25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten polislerin yargılamasına devam edildi. Duruşmaya Yakub Saygılı, cezaevinde üşütüp hasta olduğu için katılamadı. İlk duruşmadaki reddihakim taleplerine ilişkin süreç tamamlanmadı. Bu nedenle esasa girilmeyip sadece tahliye talepleri alındı. Avukat Murat Erdoğan, gizli bir elin sürekli yargılamaya müdahale ettiğini belirtti.

Saygılı'nın cezaevinden gönderdiği notları okuyan avukat Erdoğan, tutukluluğa devam kararlarında ‘dosyada bulunan teknik takip kararları, baz istasyonu verileri, aramalarda elde edilen veriler' gibi gerekçeler olduğunu belirterek, “Ancak dosyada hakkımızda hiçbir teknik takip kararı yok. Telefonlarımız dinlenmedi. Hiçbir baz istasyonu verisi yok. Evimizde ve üstümüzde hiçbir arama yapılmadı. Ama mahkeme dosyada olmayan bu sözde delillerle tutukluluğa devam kararı veriyor.” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'de fiziki takipte çalıştığını kaydeden Emniyet Amiri Arif İbiş ise, “Mahkeme kararı olan her takibi yapmak zorundaydım. Yapmasam suç işlemiş olurdum. Meslekten atılırdım.” şeklinde konuştu. Eski emniyet amirinin savunma yaptığı sırada mahkeme başkanı Ahmet Civelek, katipten kaydın kapatılmasını isterken, İbiş'e “Geç otur yerine!” ifadelerini kullandı. Avukat Muammer Aydın, “Savunma hakkının ihlalidir bu.” diyerek tepki gösterdi.

Zaman
 

 

Hits: 1008