AY SOKAĞINDAN KORONA GÜNLÜKLERİ-3

~ 05.04.2020, Av. Abdurrahman BAYRAMOĞLU ~

Çocukken dudağımda çıkan yaraları iyileştirsin diye, annem üç gün sabah erkenden köyün yaşlılarından Hatice nineye okutmaya götürmüştü beni.

Hatice ninenin nefesi yarayı iyileştiremeyince, bu kez babam askerde sıhhiyeci olan Yusuf amcaya gösterdi yaralarımı. Yusuf amcanın sürdüğü merhem iki günde yarayı iyileştirmişti.

Bir süre sonra bu kez diş ağrım dolayısıyla yanına gittiğim Yusuf amca gülerek; “Bana bir defa geldin ama Hatice nineye üç gün gittin. O daha çok uğraştı. Yaraların ondan iyileşmiştir.” demişti.

Köyün imamı olan babamı kırmamaya özen göstererek, alçak gönüllü bir bilgelik ve zekice bir mizahla, açıkça üfürükçülüğe meydan okumuştu.

Yusuf amcanın yaptığı, yaşamım boyunca unutmayacağım çok değerli bir dersi uygulamalı olarak vermekti bana.

***

Covid-19 virüsü insanlığa gösterdi ki, yerküre üzerindeki tüm yaşam ayrılmaz bir bütündür ve biyolojik evrim canlı yaşamın en temel yasasıdır.

Evrim kuramını ve bilim insanlarının bu yöndeki çabalarını lanetleyip, evrenin insan için tasarlanmış (başı ve sonu belli) bir yapı olduğu şeklinde özetlenebilecek kaderci (yaratılışçı) yaklaşıma insanlığı mahkum edenler, Covid-19 duvarına çarpmıştır.

Covid-19 yaratılışçıların ezberlerini bozduğundan, duruma uygun bir yalan bulma konusunda da güçlük içindeler.

Ancak kısa sürede toparlanıp, canlarını insan sağlığı için feda eden bilim insanlarının emeklerine çökmekten geri durmayacaklarını unutmamak gerek.

Denemelerini yapıyorlar bile.

Bazı ülkelerde virüs kovma ayinleri yapılırken, ülkemizde kapıları kapalı camilerin minarelerinden gece gündüz aynı dualar okunmakta ve ezanla insanlar namaza çağrılıyor ilk günden beri.

Nihayet sağlıkla ilgili bir kurula, ülkedeki doktorlardan temsilci almamak gibi muhteşem bir garabete imza atmış olan ülkeyi yöneten anlayıştan cesaret alan üfürükçü takımı, Bilim Kuruluna Diyanet’ten de bir temsilci alınmasını talep etti son olarak.

Ne diyelim. Yakışır…

Öte yandan çok değerli ve deneyimli bilim insanları, sağlık çalışanları sessiz sedasız hastalarını tedavi etmekle uğraşırken kendi canlarından oluyorlar.

***

Hiç şüphesiz bu tecrit günleri de geçecek. Aydınlıktan nefret eden karafatmalar gibi, karanlık mahfillerinden çıkagelen üfürükçüler, “Covid-19 bizim dualarımız nedeniyle yenildi.” diyecekler.

Ama bu kez farklı olacak belli ki.

Çünkü bu kez ağır bir yenilgi aldılar.

Çünkü bu kez hazırlıksız yakalandılar.

Çünkü bu kez mutasyonlar ve onların toplamı olan evrim, bildikleri tim hesapları altüst eden bir rastlantıyla zamanı büktü. 

Öğrencilerin deyimiyle, çalışmadıkları yerden geldi soru.

Yusuf amca şahsında tüm sağlık çalışanları,

Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu şahsında tüm bilim insanlarının anısına saygıyla…

 

Av. Abdurrahman Bayramoğlu

05 Nisan 2020 – Ay Sokağı

Av. Abdurrahman BAYRAMOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 3135